Ambasadorul Mark Gitenstein: Este foarte important de știut dacă ordonanța de modificare a Legii CC este constituțională

Publicat: 04 07. 2012, 18:42
Actualizat: 09 07. 2012, 21:00

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că este important de știut în acest moment dacă este constituțională Ordonanța de Urgență adoptată miercuri de Guvern privind modificarea Legii de funcționare a Curții Constituționale a României.

„Cred că ar fi bine de știut dacă această ordonanță este sau nu constituțională. Este foarte important să știm acest răspuns. Eu nu îl cunosc pentru că nu sunt expert în Constituția României”, a spus Gitenstein.

El a arătat că a înțeles importanța faptului dacă această Ordonanță este constituțională din discuțiile pe care le-a avut miercuri, deoarece sunt „mulți oameni care se ocupă de acest subiect”, inclusiv „foarte mulți avocați români inteligenți și ingenioși” care vor analiza fiecare argument posibil.

Ambasadorul SUA a subliniat din nou că este foarte importantă „stabilitatea, integritatea și independența instituțiilor românești”, iar în orice democrație este esențial ca voința majorității să fie exercitată în conformitate cu legea fundamentală.

„Cred că în orice democrație ceea ce este esențial este dacă voința majorității este exercitată sau nu într-un mod care să fie conform cu legea fundamentală. Constituția este, prin natura sa, în unele momente, împotriva majorității și de aceea Curtea Constituțională trebuie să spună că s-a depășit o linie roșie,că s-a violat un principiu fundamental”, a arătat ambasadorul Gitenstein.

Ordonanța de urgență aprobată de Guvern stabilește că judecătorii Curții Constituționale vor avea dreptul să se pronunțe doar asupra constituționalității Regulamentelor Parlamentului, nu și asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaților, plenului Senatului sau plenului celor două camere.

Ordonanța de urgență are un singur articol.

Acesta modifică articolul 27, alineatul 1 din legea Curții Constituționale, astfel încât sunt menținute între hotărârile Parlamentului asupra cărora se poate pronunța Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.

„Curtea Constituițională se pronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre președinții celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau cel puțin 25 de senatori”, se arată în forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanță.

În vechea formaă, alineatul respectiv prevedea: „Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaților, a hotărârilor plenului Senatului și a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre președinții celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori”.

Ordonanța de urgență a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

În 25 iunie, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege cu același text ca al OUG aprobată miercuri de Guvern. Această lege a fost contestată de PDL la CC, care urmează să o ia în discuție luni, 9 iulie.