Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: Este inacceptabil un referendum care nu este în concordanță cu Constituția

Publicat: 11 07. 2012, 17:23
Actualizat: 12 07. 2012, 09:33

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, declară că este inacceptabilă desfășurarea referendumului din 29 iulie după o legislație care nu este în concordanță cu Constituția, deoarece acest lucru ar provoca „intenționat o criză constituțională foarte periculoasă”.

„Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului României să convoace rapid o sesiune extraordinară pentru a adapta legislația referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotărâri a Curții Constituționale. Președinții ambelor Camere ale Parlamentului ar trebui să acționeze fără întârziere în acest sens. Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfășurarea unui referendum care pare în neconcordanță cu prevederile Constituției. Acest lucru ar provoca intenționat o criză constituțională foarte periculoasă”, afirmă ambasadorul Gitenstein într-un comunicat transmis miercuri MEDIAFAX.

De asemenea, ambasadorul SUA arată că atât prim-ministrul, cât și președintele interimar i-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curții Constituționale.

„Prim-ministrul Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitând Parlamentului să acționeze. Sunt încrezător că președintele interimar Crin Antonescu va face același lucru semnând o lege a referendumului în concordanță cu hotărârea Curții Constituționale imediat ce aceasta ajunge pe biroul său”, adaugă Gitenstein.

Totodată, el consideră că „dacă devine evident că Parlamentul nu dorește sau nu se poate reuni și acționa imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competența sa pentru a se asigura că organizarea și desfășurarea referendumului sunt în deplină concordanță cu recenta decizie a Curții Constituționale privind referendumul”.

Curtea Constituțională a decis, marți, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituțională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Premierul Victor Ponta a anunțat, în ședința de miercuri a Guvernului, că a trimis președinților celor două camere al Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendunul cu decizia Curții Constituționale.

El a arătat că modul de derulare a referendumului va fi stabilit de către Parlament.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat în care arată că, având în vedere decizia Curții Constituționale pronunțată în 10 iulie asupra Legii pentru modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, premierul Victor Ponta a trimis președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care le adresează rugămintea de a analiza posibilitatea organizării în cât mai scurt timp a unei sesiuni extraordinare.