AMENDĂ RECORD pentru arborarea steagului secuiesc. Poliția: „Nu e vorba de un drapel, ci de un steag publicitar. În lege nu se prevede ca unitate administrativ-teritorială «Ținutul»”

Publicat: 20 12. 2013, 21:15
Actualizat: 28 07. 2014, 18:47

Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a fost amendat cu 30.000 de lei de către Poliția Locală din Târgu Mureș, pentru arborarea steagului „Ținutului Secuiesc” pe sediu, acesta fiind considerat un „steag publicitar”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful Poliției Locale din Târgu Mureș, Valentin Bretfelean, a declarat, vineri, că CNMT a fost amendat cu 30.000 de lei, conform prevederilor Legii 185/2013, privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate.

„Am trimis în cursul acestei zile înștiințarea prin poștă către CNMT. Dacă nu dau steagul jos, vor fi amendați din nou. Sigur, pot să conteste, dar nu cred că am pierde în instanță. Noi am respectat toate procedurile legale, de aceea a durat până am dictat amenda. În Legea 215/2001, nu se prevede ca unitate administrativ-teritorială «Ținutul». Nu e vorba de un drapel, ci de un steag publicitar”, a spus Bretfelean.

Amenda a fost dată de Poliția Locală din Târgu Mureș după ce reprezentanții Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au fost avertizați încă din 31 octombrie că sunt pasibili de amenzi între 30.000 și 50.000 de lei dacă nu demontează de pe sediu steagul „Ținutului Secuiesc” în termen de 48 de ore, fiind invocat faptul că acesta ar fi un „steag publicitar”.

Valentin Bretfelean a arătat că amenda s-a aplicat CNMT, deși în sediul respectiv funcționează și PPMT, întrucât această organizație a închiriat clădirea. În ceea ce privește PCM, reprezentanții acestuia au înlăturat steagul, iar între timp și-au schimbat sediul, fără a mai arbora niciun steag.

La sfârșitul lunii octombrie, Poliția Locală din Târgu Mureș a transmis adrese către formațiunile politice din municipiu în care le cerea să se conformeze prevederilor Legii 75/1994, care arată că „drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice”, precum și ale Legii 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, care arată că „durata de menținere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile”.

Atât reprezentanții PCM, cât și cei ai CNMT și ai PPMT au reclamat apoi, în conferințe de presă, adresa remisă de Poliția Locală Târgu Mureș, arătând că nu sunt dispuși să demonteze de pe sedii steagul „Ținutului Secuiesc”, care „simbolizează unitatea maghiarilor din Ardeal”.