Amendamentul căsătoriilor „între un bărbat și o femeie” naște divergențe între Ponta și Antonescu. „Da, avem puncte de vedere diferite”

Publicat: 06 06. 2013, 15:25
Actualizat: 21 05. 2015, 04:40

Premierul Victor Ponta și echipa PSD care se ocupă de revizuirea Constituției au venit în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu pentru a discuta cu președintele PNL și cu liberalii din Comisia de revizuire asupra amendamentelor care urmează să fie aprobate. La finalul discuțiilor, pozițiile celor doi lideri ai USL în privința articolului din Constituție privind familia, au rămas divergente.

Ponta a insistat ca actualul articolul privind familia să rămână neschimbat, spunând că este bun. Potrivit articolul 48, alin 1 din Constituție „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Ieri, la solicitarea Bisericii Ortodoxe, un amendament depus de PNL a fost adoptat de Comisia de revizuire a Constituției, textul articolul 48, alin 1 fiind modificat în sensul că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Amendamentul depus de PNL a fost votat ieri în Comisia de revizuire și de reprezentanții PSD.

Premierul a spus că nici în alte țări nu apare în definiția familiei legătura între „un bărbat și o femeie”. „Păi unde există, a fost băgată doar în Constituția Ungariei în urmă cu câteva luni. Eu cred că actuala prevedere constituțională este foarte clară. Mă uit și eu la practica europeană, această modificare constituțională trebuie să fie cât mai suplă. Dacă e vreun articol care ne-a creat probleme, dvs știți vreo problemă creată de acest articol”, a fost întrebarea pusă de Ponta jurnaliștilor.

Victor Ponta a ținut să precizeze că nu susține căsătoriile între persoane de același sex. „Discuția este deja absurdă”, a spus premierul, enervat de insistența jurnaliștilor pe marginea acestui subiect. „Domnul Antonescu ne declarăm excedați de această problemă a dvs, o zi bună”, a răspuns premierul când a fost întrebat de ce PSD a depus un amendament asemănător cu cel al PNL și l-a votat pe cel depus de colegii de guvernare.

Președintele Senatului Crin Antonescu a precizat că își menține votul dat ieri asupra amendamentului privind familia.  „Da, avem puncte de vedere diferite. Domnul prim-ministru are o părere, eu am o alta, dar deciziile se iau în Comisie, se poate revota”, a subliniat Antonescu.

Primul-ministru Victor Ponta s-a pronunțat pentru ca ordonanțele emise de procurori pentru interceptarea telefoanelor să fie aprobate de un judecător în maxim 48 de ore, poziție comună cu a liberalilor.

„Am avut o poziție de sprijin față de poziția cu 48 de ore. Noi facem o modificare importantă, până acum se puteau emite mandate de interceptare pe siguranță națională la 60 de zile doar de procuror, modificarea importantă este că nu se va mai putea face lucrurl acesta, ci doar în situații speciale, iar 48 de ore reprezintă o situație specială. Ai sâmbătă la prânz o informație cu un trafic de droguri și terorism și nu găsești un judecător imediat. Ai încredere în procuror. Este vorba mai mult de practică și de toate principiile pe care le enunțăm să nu creeze în practică situații neplăcute”, a declarat Ponta.

Deputatul PNL, Petre Roman, s-a plâns în cadrul Comisiei că „sunt prea multe interceptări”. Subiectul a fost dezbătut marți în Comisia de revizuire, dar nu s-a ajuns la vreo concluzie, fiind amânat.