Andrei Gerea redevine ministru după un mandat ratat în Guvernul Ponta 2

Publicat: 14 12. 2014, 19:17
Actualizat: 14 12. 2014, 21:00

În schița noului Guvern Ponta 4, numele lui Andrei Gerea figurează în dreptul portofoliului Energiei, IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Turismului. Deputatul nu este la prima intrare în guvern, mandatul său anterior, ca urmare a propulsării din partea PNL, rămânând unul șters. Desemnat ministru în octombrie 2013, după demisia lui Varujan Vosganian, Gerea a gestionat portofoliul Economiei timp de cinci luni în Guvernul Ponta 2, fiind retras de conducerea PNL în condițiile conturării unor suspiciuni în interiorul partidului legate de infidelitatea sa în relația cu Crin Antonescu.

În februarie 2014, liberalii i-au cerut astfel demisia, asimilându-l, alături de Daniel Chițoiu și de Radu Stroe, unui grup guvernamental mai apropiat de Victor Ponta decât de propriul partid. Patru luni mai târziu, deputatul de Argeș a decis, de altfel, să plece din PNL, alăturându-se grupului lui Călin Popescu Tăriceanu pentru formarea unui nou partid, neoficializat încă la tribunal.

În scurtul mandat de ministru, Gerea și-a făcut un steag din tema privatizării combinatului Oltchim, nelăsând însă în acest sens un plan notabil la plecare. A doua sa sarcină importantă trasată în Guvern, rezolvarea situației companiei CupruMin, a rămas, de asemenea, în același stadiu.

Absolvent de Cibernetică la ASE, Gerea a intrat în politica la nivel înalt venind din sistemul bancar, acolo unde a fost director de sucursală. În 1999, a fost numit politic, timp de un an, membru în CA al Poștei Române.

După două mandate de consilier local la Sectorul 1 (1996-2000 și 2000-2004), a obținut altele trei de parlamentar (2004-2008, pe listele Alianței DA) și (2008-2012, 2012 – prezent, prin vot uninominal din partea PNL). Membru al Comisiei economice din Camera Deputaților și lider al Grupului deputaților PNL la momentul primei numiri în Guvern, Andrei Gerea și-a câștigat în mod real notorietatea după promovarea în Executiv.

Potrivit declarației de interese, Andrei Gerea este asociat în trei firme, Valahia Investments SRL (50%), Valahia Motor SRL (66,67%) și Gamma Asig Broker SRL (15%).