ANI cere revocarea deputaților Sergiu Andon și Florin Pâslaru

Publicat: 02 05. 2012, 12:19
Actualizat: 02 05. 2012, 12:19

Agenția Națională de Integritate (ANI) cere Camerei Deputaților revocarea din funcții a deputaților Sergiu Andon și Florin Pâslaru, ca urmare a rămânerii definitive și irevocabile a actelor de constatare a incompatibilității.

„Agenția Națională de Integritate solicită Camerei Deputaților aplicarea cu celeritate a sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție a lui Andon Sergiu și a lui Pâslaru Florin Costin, deputați în Parlamentul României, ca urmare a rămânerii definitive și irevocabile, în cazul lui Andon Sergiu, a sentinței civile nr. 2930/13.04.2011, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./01.06.2009, și a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./07.11.2011, privindu-l pe Pâslaru Florin Costin, în conformitate cu dispozițiile art. 21, alin. (1) din Legea nr. 176/2010”, se arată într-un comunicat de presă al ANI transmis, miercuri, agenției MEDIAFAX.

ANI menționează că, potrivit dispozițiile articolului 29, alineatul 3 din Legea 176/2010, „neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis, în 18 aprilie, să amâne luarea unei decizii în cazul deputatului Sergiu Andon, despre care ANI a stabilit că este incompatibil cu calitatea de parlamentar, deoarece a fost avocat într-un proces de corupție.

Sergiu Andon a declarat, după ce a participat la ședință, că a prezentat Comisiei mai multe motive pentru care, legal, nu trebuie să-și piardă calitatea de deputat.

„În opinia mea, dacă membrii Comisiei sunt adevărați juriști și dacă nu judecă politic, dacă se trece peste asemenea influențe care există, din păcate, în societatea noastră, examinarea aceasta nu poate fi decât în favoarea mea. Se constată că se ia act de sesizarea ANI și cu asta, gata, mandatul meu nu are cum înceta. Pot să mai adaug că dacă s-ar întâmpla așa ceva, ar fi nu pentru mine catastrofal, ci ar fi un precedent neînchipuit de periculos pentru ideea de democrație, a cărei inimă e Parlamentul și dreptul de a alege și de a fi ales”, a arătat Andon.

El a apreciat că situația seamănă cu un meci de fotbal în care un arbitru sancționează un jucător pentru o abatere din alt meci.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis să trimită la Comisia juridică, pentru un punct de vedere, solicitarea ANI privind constatarea demiterii de drept a deputatului PC Sergiu Andon pe motivul incompatibilității acestuia.

ANI consideră că s-a constatat „starea de incompatibilitate în care se află Sergiu Andon urmare a încălcărilor dispozițiilor legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice”.

„Deputatul sau senatorul nu poate acorda asistență juridică învinuiților sau inculpaților și nici nu îl poate asista în instanțe în cauze penale privind infracțiunile de corupție, infracțiunile asimilate infracțiunilor de corupție, precum și infracțiunile împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, prevăzute în legea 78/2000 pentru prevenirea și descoperirea faptelor de corupție. Prin încălcarea prevederilor amintite deputatul Sergiu Andon a acordat în calitate de avocat asistență juridică unui învinuit într-o cauză penală privind o infracțiune prevăzută în legea 78/2000”, se menționează într-o scrisoare a ANI.

În cazul lui Florin Pâslaru, Agenția Națională de Integritate a înaintat, în martie, Camerei Deputaților un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcția publică deținută.

ANI preciza că raportul de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate la data de 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat încălcarea de către Florin Costin Pâslaru, deputat PSD de Galați, a dispozițiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, a rămas definitiv prin necontestare.

La data de 7 noiembrie 2011, ANI a constatat faptul că Florin Costin Pâslaru, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009 – prezent, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 18 Galați, încălcând, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Beneficiul patrimonial obținut, începând cu anul 2009 – prezent, de către fiul lui Florin Costin Pâslaru a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 de euro).

ANI a dispus și sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la posibila săvârșire de către Florin Costin Pâslaru a infracțiunii de conflict de interese.