Antonescu: Când se va decide intervenția în Siria vom fi „în prima linie” împreună cu SUA și aliații
Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marți, la finalul întrevederii cu ministrul adjunct de Externe al Statului Israel, Zeev Elkin, că România se va afla „în prima linie” a unei formule de intervenție în Siria, atunci când acest lucru se va decide de SUA și „aliați”.
Antonescu a declarat că avut un schimb de „păreri, de evaluări și de gânduri privitoare la soluțiile și la evoluțiile viitoare” în problematica siriană.
„Am spus oaspetelui meu de astăzi că majoritatea parlamentară cel puțin – cred că avem un consens în Senat și în Parlamentul României… să considerăm că în ceea ce privește cel puțin situația din Siria comunitatea internațională are obligații nu doar politice, ci în primul rând morale. Asemenea lucruri nu pot să permită la nesfârșit tăcerea și pasivitatea și că nu e vorba doar de lucruri care se întâmplă acum în Siria, ci de perspectiva întrutotul îngrijorătoare a armei chimice de exemplu, arme nucleare, arme de mare forță de distrugere să intre pe mâna, să fie la îndemâna unor organizații teroriste de pildă sau a unor lideri politici iresponsabili”, a afirmat președintele Senatului.
De asemenea, el a menționat că în momentul în care SUA și ceilalți „aliați” vor conveni „o formulă de intervenție care să fie cât mai rapidă și cât mai fermă, România va fi și din punctul de vedere al susținerii parlamentare pentru o asemenea poziție”.
„(România – n.r.) va fi în prima linie a unei asemenea formule de intervenție împotriva unor lucruri abominabile care se întâmplă în Siria, dar și de prevenire a uriașelor pericole care pândesc practic toată lumea civilizată din acea zonă”, a mai afirmat Antonescu.
Totodată, președintele Senatului a afirmat că nu are calitatea oficială de a exprima poziția statului român în problematica siriană, ci pe cea a majorității parlamentare.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România își menține liniile de politică externă de prudență față de o intervenție în forță în Siria și solidaritate față de aliați dacă vor lua această decizie, menținând mai multe scenarii.
„Ne menținem liniile de politică externă consecvent, prudență față de o intervenție în forță în Siria și solidaritate cu aliații noștrii, dacă vor lua această decizie”, a spus Băsescu, la un interviu pentru „Adevărul”.
El a adăugat că România nu va fi consultată în cazul unei intervenții „militare chirurgicale” a SUA în Siria pentru că nu are capabilitatea militară pentru astfel de intervenții și a adăugat că este o uriașă problemă care duce la nevoia de prudență. „Problema care se pune în cazul unei intervenții militare chirurgicale a SUA este dacă această intervenție va avea sau nu ripostă. Porblema este: va riposta Damascul? După părerea mea, da”, a mai spus Băsescu.
El a menționat mai multe scenarii, precizând că este obligat să se gândească la ce este mai rău. Unul dintre scenarii ar fi ce se întâmplă în cazul căderii Guvernului Bashar al-Assad, cu ce va fi înlocuit și ce se va întâmpla cu influența Rusiei odată cu schimbarea de regim, în urma unui război.
„Mai rămâne Rusia, cu singura ei bază militară din Mediterana de Est, presupunem că îndepărtarea lui Bashar al-Assad va genera pierderea acestei baze. Unde se va recompensa Federația Rusă ca și pierdere de prestigiu? După Kosovo, s-a compensat în Gerogia, ce ar fi mai la îndemână acum? Transnistria. Lucrurile sunt mult mai complicate și pe mine declarațiile copilărești mă deranjează. Mai ales ale celor neautorizați. Eu am dat un scenariu, ești obligat să gândești în termenii cei mai răi”, a explicat Băsescu.