Antonescu: Curtea Constituțională este o rușine. Săptămâna asta cred că putem depune și vota cererea de suspendare a lui Băsescu

Publicat: 02 07. 2012, 23:40
Actualizat: 03 07. 2012, 09:50

Președintele PNL, Crin Antonescu, susține că miza sesiunii extraordinare a parlamentului este schimbarea judecătorilor Curții Constituționale(CCR), despre care a apreciat că, în actuala componență, „este o rușine”. Mai mult, Antonescu a pus pe lista schimbărilor și pe președinții Senatului și Camerei Deputaților, Vasile Blaga și Roberta Anastase. Calendarul schimbărilor s-ar încheiea cu o suspendare președintelui Traian Băsescu, a adăugat liderul PNL. Liderul PNL a fost întrebat, într-o emisiune Antena 3, ce poate însemna sesiunea extraordinară pentru duce la deblocarea activității guvernamentale. „Ar putea însemna inclusiv Băsescu mai e sau nu mai e președinte al României”, a replicat Antonescu. De asemenea, el a fost întrebat dacă USL va depune cerere de suspendare săptămâna asta pentru președintele României. „Da, eu cred că putem să o și votăm săptămâna asta”, a răspuns Antonescu.

Atac dur la CCR

„Miza principală, sub o formă sau alta, este intrarea în normalitate a Curții Constituționale. Mai explicit, înseamnă schimbarea componenței acestei Curți. Presupun, pe scurt, că parlamentul care a numit șase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. (…) Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componență Curtea Constituțională este o rușine”, a declarat liderul PNL, la Antena3.

Antonescu a admis însă, că până în acest moment, nu s-a convenit s-a convenit asupra formulei juridice de schimbare a magistraților. „Nu putem face nimic în această țară cu această Curte”, a insistat el.

Potrivit Constituției, „judecătorii Curții Constituționale sunt independenți în exercitarea mandatului lor și inamovibili pe durata acestuia”.

Legea de funcționare a Curții Constituționale prevede că mandatul de judecător al Curții Constituționale încetează în următoarele condiții: la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces; în situațiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcției de judecător mai mult de 6 luni; dacă nu are cetățenie română, face parte dintr-un partid sau își încalcă grav atribuțiile.