Antonescu: În noua Constituție, Parlamentul va fi doar for de dezbateri, nu și de decizie

Publicat: 05 07. 2013, 16:02
Actualizat: 28 07. 2014, 20:00

Liderul PNL Crin Antonescu a precizat, vineri, că în urma observațiilor ridicate de Comisia de la Veneția, din proiectul de Constituție se va scoate termenul „decizie” din sintagma care definea Parlamentul ca „for de dezbatere și decizie”.

El a spus că formula modificată reia vechea formulă din Constituție, respectiv „organul reprezentativ suprem al poporului român” și adăuga sintagma „forul de dezbatere și decizie al națiunii”.

Antonescu a admis că, în urma observațiilor reprezentanților Comisiei de la Veneția, se va renunța la termenul „decizie”, care nu va mai fi inserat în proiectul de Constituție în legătură cu Parlamentul.

„O observație a invitaților noștri a fost aceea că termenul «decizie» ar putea să nască interpretări prea largi, pentru că sunt tot felul de decizii, iar unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta, deși evident nu asta era intenția celui care a propus acest amendament, cred că vom renunța la termenul de «decizie» ca să nu se poată naște confuzii, deși Constituția descrie foarte clar după aceea care sunt prerogativele și ale Parlamentului, și ale Guvernului, și ale președintelui”, a spus Antonescu.

El l-a criticat, totodată, pe președinteleTraian Băsescu pentru faptul că „strecoară voit” o confuzie despre proiectul Constituție când afirmă că acesta ar institui Parlamentul ca putere supremă în stat, deși a admis că se va renunța la sintagma care definește Legislativul ca for de „decizie” al națiunii.

„Există un articol și acum în Constituție care descrie, califică Parlamentul drept organismul reprezentativ suprem al poporului român. Am văzut din păcate că domnul Băsescu strecoară voit o confuzie afirmând că, de pildă, această Constituție revizuită ar institui ca putere supremă Parlamentul, ceea ce este o minciună. Nimeni nu a vorbit de putere supremă. Dimpotrivă, Constituția vorbește în continuare și încearcă să vorbească mai detaliat chiar despre separația, echilibrul și cooperarea loială a puterilor în stat”, a spus Antonescu.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că în privința proiectului de revizuire a Constituției a decis „o gașcă”, iar formularea privind Parlamentul ca „putere supremă în stat” afectează conceptul de echilibru între puterile statului, chestiune care reprezintă partea cea mai reușită din actuala Constituție.

Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, a declarat, vineri, că în ceea ce privește limitarea puterilor președintelui și scoaterea acestuia din sfera executivă prin întărirea Parlamentului nu există din partea Comisiei „nicio obiecție de principiu”.