Antonescu: Nu înghit povestea cu economia afectată. Nu mă interesează nici comentariile lui Isărescu

Publicat: 21 08. 2012, 16:52
Actualizat: 30 07. 2014, 15:15

 

Crin Antonescu a declarat, marți, că nu „înghite” povestea cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu și că nu îl interesează nici comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, întrebat fiind despre faptul că deprecierea leului ar fi fost determinată de criza politică.

El a făcut aceste afirmații, întrebat cum va duce, în continuare, lupta împotriva lui Traian Băsescu având în vedere că cele două luni de interimat s-au reflectat asupra economiei românești. Antonescu a fost, de asemenea, întrebat cum va lupta împotriva regimului fără a afecta economia, având în vedere și mesajele guvernatorului Băncii Naționale.

„Să nu amestecăm lucrurile. Această poveste cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu noi nu o înghitem. Economia României a fost pusă pe butuci de guvernările regimului Traian Băsescu. Niciodată, dar niciodată, pentru un om care crede în democrație și mă refer acum la un simplu cetățean, nu va fi convingător argumentul «Taci, înghite, nu-ți exprima voința că scade leul»”, a arătat el.

Antonescu a adăugat că nu îl interesează, din acest punct de vedere, „nici măcar comentariile guvernatorului Mugur Isărescu”.

El a susținut că România are dreptul la democrație, referendumul fiind un instrument democratic.

„Ceea ce trebuie să facă și ceea ce face guvernul pentru însănătoșirea situației economice este o cu totul altă problemă”, a ținut să precizeze Antonescu.

Întrebat despre deprecierea leului, el a răspuns: „Dacă dumneavoastră credeți că eventual dizolvarea tuturor partidelor politice în afară de Partidul Democrat sau, eventual, dizolvarea tuturor partidelor politice în afară de Parchetul General și conferirea de puteri totale lui Traian Băsescu ar duce la un leu foarte puternic, eu mă îndoiesc și nu iau în calcul asemenea ipoteză”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în 6 august că politicienii vor afla curând că pe piețele financiare „gura bate fundul”, singura soluție fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpânește să plece, fără a avea pretenția să-i scoată pe ceilalți din casă.

„Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanțelor, care mi-a spus chiar așa: «Măi, voi chiar nu aveți ce să faceți?» (…) Așa judecă lumea, și nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din piețe de unde România ia sume importante ca să-și finanțeze deficitul bugetar și ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR și de o interferență. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această țară trebuie să meargă înainte, instituțiile trebuie să-și facă datoria (…) Fiecare trebuie să-și facă datoria, iar în materie de finanțe internaționale, atenție, și în finanțe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, și îl bate rău de tot. Și nu avem nevoi de așa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm”, a spus Isărescu.

Totodată, el a afirmat că deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă” dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depășește fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanțat.