Antonescu: „Nu merg în Croația ca să îl reprezint pe Băsescu, ci România. Nu e vorba de coabitare”

Publicat: 29 06. 2013, 15:54
Actualizat: 20 03. 2015, 01:53

Participarea la ceremonia de intrare în Uniunea europeană a Croației nu este un serviciu adus lui Traian Băsescu, ci României, suține liderul PNL, Crin Antonescu, excluzând orice „coabitare” cu actualul președinte. Replica președintelui Senatului a venit după ce șeful statului a anunțat la Bruxelles că l-a „delegat” pe Crin Antonescu să îl „reprezinte” duminică la Zagreb.

„L-am delegat să mă reprezinte. L-am rugat să mă reprezinte și îi mulțumesc că a fost de acord”, a spus președintele după Consiliul European.

La o zi distanță, Crin Antonescu a reacționat tranșant: „Nu merg în Croația ca să îl reprezint pe Traian Băsescu, ci ca să reprezint România. Domnul Băsescu, care e șeful statului de facto, dacă nu de iure, pur și simplu mi-a spus că nu poate merge. E o chestiune formală, protocolară, nu e vorba de nicio coabitare”, a spus el, într-o interveție la Realitatea Tv.

Liderul PNL a relatat că discuția a fost telefonică, iar Băsescu i-a propus, fără multe explicații, să îl înlocuiască la ceremonia de la Zagreb în virtutea rangului său în ierarhia funcțiilor în stat. „M-a întrebat dacă pot să reprezint România. Pe domnul Băsescu, personal, îl putea reprezenta un consilier. Între noi nu există înțelegeri. Dacă sunt asemenea momente, sunt momente de serviciu”, a mai spus Antonescu.

O explicație a dat, la București, și Traian Băsescu. „L-am rugat să mă înlocuiască pentru că am treabă. Luni vom lansa raportul Comisiei prezidențiale cu strategia până în 2030. E o muncă de aproape 3 ani și vreau să pregătesc bine acest moment. O vom lăsa în dezbatere publică 30 de zile, apoi va deveni obligatorie, ca strategie”, s-a justificat președintele.