Antonescu: România salută inițiativa Franței privind Pactul pentru creștere

Publicat: 14 07. 2012, 20:44
Actualizat: 14 07. 2012, 21:14

Președintele interimar Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la recepția de Ziua Națională a Franței, că România salută inițiativa președintelui Francois Hollande privind Pactul pentru creștere și schimbarea de atitudine privind problemele economice ale Europei.

„România salută inițiativa Pactului pentru creștere, schimbarea de atitudine privind problemele economice cu care Europa este confruntată, constituie un semnal clar că în România, ca și în Franța, este înțeleasă necesitatea stimulării creșterii și competitivității. Europa nu poate fi întreținută doar cu un singur motor, datoria noastră este să facem să lucreze toate cele 27 de motoare”, a spus Antonescu.

Totodată, Antonescu a arătat că relația economică dintre Franța și România este una „privilegiată”, având o creștere reală și constantă.

„Îmi exprim satisfacția pentru nivelul cooperării noastre economice, o cooperare privilegiată, care a înregistrat o creștere reală și constantă. Franța este al treilea partener economic al României. Admir foarte mult performanțele franceze în domeniul competitivității și inovației, remarc în acest context multele investiții în economia română și sper că volumul lor va crește în anii care vor veni”, a afirmat președintele interimar.

El a arătat și că președintele Franței a subliniat și ideea de solidaritate și unitate națională.

„Solidaritatea pentru construcția europeană nu poate avea loc fără solidaritate. Președintele Hollande a subliniat-o cu ocazia învestiturii sale, spunând că prima condiție a încrederii este a te-ntoarce la națiune, prin unitate. Unitatea națiunii este o condiție esențială pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în Europa”, a spus Antonescu.

Președintele interimar a arătat că sărbătoarea națională a Franței este și o sărbătoare a libertății, care trebuie să rămână una dintre primele valori, dar are semnificații și pentru toate valorile democratice.

„Semnificația lui 14 iulie pentru noi e legată de ideea de libertate și demnitate, dar și de speranță pentru viitor și angajament pentru a prezerva valorile democratice”, a mai spus Antonescu.

De asemenea, premierul Victor Ponta a arătat că prima sa vizită într-o unitate economică de când a preluat mandatul a fost la uzina Dacia Renault din Mioveni și a rămas convins că trebuie continuate și celelalte proiecte comune româno-franceze care au fost închise din motive necunoscute.

„Trebuie să vă spun că prima unitate economică pe care am vizitat-o ca premier a fost uzina de la Mioveni, Dacia Renault, și sunt foarte convins că trebuie continuate proiectele comune pe care le-am închis nu știu de ce. Trebuie să continuăm autostrada Comarnic – Brașov, care, din păcate pentru toți românii, nu este terminată. Trebuie să continuăm marile proiecte energetice pe care le-am început și care sunt închise de asemenea. Trebuie să punem la punct nu doar idei, intenții, ci trebuie să facem și lucruri concrete”, a afirmat Ponta.

El a evocat faptul că poporul francez este un „frate mai mare și prieten” pentru poporul român, care a construit societatea modernă după inspirația modelului francez.

„Am construit societatea modernă pe inspirația modelului francez și cred că democrația, legea, sistemul social, cultural s-au inspirat din modelul francez. Cred de asemenea că trebuie să mulțumim Franței pentru ajutorul pe care l-a dat României pentru a deveni membră a Uniunii Europene și de a învăța să trăiască în Europa după cei 50 de ani de comunism”, a spus premierul Ponta.