Antonescu: Subiectul acuzațiilor de fraudă la referendum a apărut în urma vizitei lui Philip Gordon

Publicat: 18 08. 2012, 08:41
Actualizat: 18 08. 2012, 23:34

 Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că subiectul legat de acuzațiile de fraude masive la referendum a apărut în spațiul public în urma vizitei la București a reprezentantului Guvernului SUA, Philip Gordon.

Întrebat ce a vorbit cu Philip Gordon, Antonescu a răspuns că a văzut cu ochi buni vizita acestuia în România, considerând că este oportună, necesară, normală.

Antonescu a spus că subiectul legat de acuzațiile de fraude masive la referendum a reapărut în spațiul public în urma vizitei la București a reprezentantului Guvernului SUA, Philip Gordon.

„Domnul Gordon a pus problema corect, principial și – aici nu am avut nimic de comentat – a faptului că deznodământul acestui episod, al acestei crize, să fie unul a cărui legitimitate să nu poată fi pusă la îndoială (…). Evident, am discutat despre votul care s-a dat (…) Ce e de reținut este că domnul Gordon în această întâlnire nicio secundă nu a pus problema ipotezei unor fraude masive”, a spus Antonescu.
El a spus că înaintea acestei discuții nu exista în spațiul public discuția privind fraudele la referendum. „Domnul Băsescu nu denunțase fraude masive”, a spus Antonescu.

„În momentul în care declarația sa finală, care are începutul și sfârșitul foarte corecte, foarte corecte, are acest pasaj, care vorbește despre «acuzații credibile de fraude masive», sigur că în momentul ăla am spus «Cu asta nu mai sunt de acord, nimeni nu a discutat despre asta și nu s-a întâmplat așa ceva»”, a spus Antonescu.

Întrebat în legătură cu declarații mai vechi potrivit cărora ambasdorul SUA nu este echidistant, ci este de partea lui Traian Băsescu, Antonescu a spus că mai multe lucruri dovedesc aceste afirmații.

El a amintit că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, l-a vizitat la MAI pe Ioan Rus când acesta a demisionat de la șefia ministerului.

„În momentul în care domnul Gitenstein îi propune domnului Philip Gordon, care a venit în această vizită, drept reprezentanți ai societății civile din România, o listă în care apare, de pildă, institutul de politici și practici creștine, sau, în fine, sau cum se cheamă, și care funcționează pe lângă PDL, și nu inserează în această listă să spunem o organizație ca Pro Democrația sau ca Transparency International (…) când cineva ca fostul președinte al României Emil Constantinescu, un președinte căruia Statele Unite nu au deloc de ce să îi poarte o amintire neplăcută (…) nu găsește, deși a dorit, un loc pe lista acestor interlocutori din societatea civilă (…) spune tot. În momentul în care văd aceste lucruri, îmi mai trebuie ceva?”, a spus Antonescu.

El a spus, în sprijinul afirmației că ambasadorul SUA este de partea lui Traian Băsescu, că a asistat la discuțiile la care Gitenstein intra „în detalii”.

„Spunea că nu îl interesează motivarea Curții Constituționale, ci numai erata”, a spus Antonescu, referindu-se la Gitenstein.

Philip Gordon, reprezentant al guvernului american, a declarat, luni seară, în timpul vizitei la București, că SUA susțin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităților de la București, precizând că a auzit „ceea ce trebuia” de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceștia vor respecta ce au spus.

„Am venit și pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat”, a spus Philip Gordon.

Philip Gordon a spus, într-o întâlnire la București cu reprezentanți ai societății civile, că nu s-ar fi aflat în România la mijlocul lunii august dacă Statele Unite nu ar fi avut senzația că aici se întâmplă ceva foarte important și care alunecă în direcția greșită.

Departamentul de stat a publicat remarcile făcute de Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american, Hillary Clinton, la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, care a avut loc în timpul vizitei la București.

„Voi fi foarte deschis: suntem îngrijorați la Washington în legătură cu evoluțiile de aici. Le urmărim foarte atent. Eu n-aș fi fost aici, la mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva, dacă nu am fi avut senzația că se întâmplă ceva foarte important și care alunecă în direcția greșită, motiv pentru care este foarte important pentru mine să fiu aici”, a spus Gordon, potrivit sursei citate.