Anunțul lui Grindeanu despre aderarea României la OCDE: Va fi o reconfirmare a progresului economic

Publicat: 18 05. 2017, 11:58
Actualizat: 27 03. 2019, 09:27

„România e pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizației va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră, a nivelului său de dezvoltare. Va însemna o administrație publică mai eficientă și mai adaptată la cerințele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând. Suntem conștienți de dificultatea procesului și suntem dispuși să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens”, a declarat Sorin Grindeanu, prezent la dezbaterea „România și OCDE – Perspective actuale și viitoare”, care se desfășoară la sediul BNR.

El a mai spus că este nevoie nu doar de voința României, ci și de sprijinul partenerilor externi, state membre ale OCDE.

„Pe statele membre ale OCDE ne dorim să putem conta pentru a ne atinge acest obiectiv. Largul sprijin al mediului nde afaceri, al Parlamentului, al BNR, al formatorilor de opinie din România, al mediului academic cred că le putem constata pe deplin”, a adăugat premierul.

Grindeanu a amintit și de creșterea economică a României în primele patru luni ale anului, dar a ținut să precizeze că această performanță nu înseamnă relaxare.

„Asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm sau să ne culcăm pe o ureche. Din contră, știm că trebuie să menținem acest ritm și mai știm că această creștere trebuie să fie realizată în mod solid, sustenabil și responsabil. De aceea cred că necesar să facem reformele vitale prin asimilarea celor mai bune practici și standarde existente, iar, aici, OCDE este liderul cunoscut în materie de guvernanță economică globală cu care vrem să cooperăm. Am făcut deja pași importanți, așa cum am spus, pași în acest sens, vrem ca această dinamică să continue și să se amplifice”, a conchis Grindeanu.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere.