Au vorbit doar când au depus jurământul. RESTUL E TĂCERE

Publicat: 03 01. 2015, 10:43

Un deputat sau un senator încasează aproape 5.000 de lei numai salariul lunar. Pe lângă această sumă, ei mai primesc și sume forfetare, adică cel puțin o indemnizație și jumătate (minimum 7.500 lei), au cazarea asigurată (4.000 lei) și încă 1.000 de lei pentru transport, în cazul celor care nu au mașină. În total, un parlamentar primește într-o lună cel puțin 17.309 lei sau 13.309 de lei, dacă are o locuință în București.

Pentru acești bani, au muncit doar în campanie și la jurământul de învestitură. În rest, Parlamentul nu a beneficiat de prezența și activitatea lor, după cum o demonstrează cifrele afișate pe site-urile celor două Camere.

Oana Niculescu Mizil, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, ocupă prima poziție în topul parlamentarilor care au stat degeaba, iar statul le-a dat de pomană indemnizația. Ca activitate, deputata PSD a bifat doar cele 36 de secunde, în care și-a depus jurământul de credință la învestitură.

În prezent, ea face parte din comisia de politică externă, este vicepreședintele grupului de prietenie cu Macedonia și secretar al grupului de prietenie cu Austria.

FOTO: captură Camera Deputaților

Pe locul al doilea în topul parlamentarilor care primesc bani de la stat fără a face nimic se află Sebastian Ghiță, un cunoscut apropiat al lui Victor Ponta. Ales în județul Prahova, deputatului PSD i-a luat mai puțin să depună jurământul, doar 31 de secunde. Cu toate acestea, el a mai luat o dată cuvântul în plen, cu ocazia votului pentru componența unor comisii, adică 28 de secunde.

În rest, Sebastian Ghiță nu a depus nicio inițiativă legislativă și nici nu a semnat vreuna, nu a avut nicio interpelare și nicio întrebare. Iar cele 59 de secunde în doi ani de mandat au fost răsplătite cu peste 17.000 de lei pe lună.

Până în februarie 2013 a făcut parte din comisia pentru apărare, iar în prezent este membru al comisiei pentru controlul parlamentar asupra activității SRI.

FOTO: captură Camera Deputaților

În aceeași situație se află și fostul tenismen, actual senator PC, Ilie Năstase. Chiar dacă el are abia jumătate de lună de mandat (a devenit senator la alegerile parțiale din 25 mai 2014), Năstase nu s-a evidențiat în Parlament cu altceva mai mult decât prin simpla prezență.

A depus jurământul de învestitură pe 23 iunie și cam atât. „Trebuie să spun și asta înainte? Nu trebuie să-l spun? Numai jurământul. E bine? O.K.”, doar la aceste cuvinte se limitează activitatea lui în Senat, după cum se arată în stenogramele ședinței respective, după care a citit jurământul. În prezent, Ilie Năstase face parte din comisia de învățământ.

FOTO: captură Senat

Ioan Mihăilă este la primul mandat de deputat. A fost ales sub sigla PNȚCD, însă în martie 2014 a decis că la putere este mai bine, așa că s-a înscris în UNPR. El însă a avut o activitate ceva mai bogată decât colegii mai sus menționați. Pe lângă cele 29 de secunde în care a depus jurământul de credință, Mihăilă apare ca inițiator la trei proiecte de lege, alături de alți parlamentari.

Ioan Mihăilă a făcut parte din comisia pentru învățământ, însă odată cu trecerea în grupul PSD s-a înscris în comisia de mediu. În prezent, el este secretarul grupului de prietenie cu Portugalia.

FOTO: captură Camera Deputaților

La primul mandat este și deputatul PSD Adrian Simionescu. Spre deosebire de colegii săi, pe lângă jurământul de învestitură care a durat, în cazul lui, 36 de secunde, pesedistul a avut și o declarație politică pe tema „considerații legate de virtuți în politică”, în care l-a citat pe actorul Mel Gibson, din filmul „Braveheart 2”. „Vă îndemn să așteptați, așteptați, așteptați!”, și-a început el declarație, sfârșind-o în același ton. ” Răbdare, răbdare, răbdare!”.

În plus, Adrian Simionescu apare ca inițiator la două proiecte de lege, împreună cu mai mulți parlamentari de la toate grupurile politice.

În prezent, el face parte din comisia pentru administrație și din grupul de prietenie cu Belarus și cu Bulgaria.

FOTO: captură Camera Deputaților

Amintim faptul că, la alegerile din decembrie 2012, au fost aleși 588 de parlamentari, însă în prezent mai sunt doar 571, dintre care 400 de deputați și 171 de senatori.