Avertismentul lui Băsescu: Respectarea partenerilor noștri vestici nu este slugărnicie. Poate e mai ușor să privești spre Uniunea Euro-Asiatică

Publicat: 09 02. 2014, 14:13
Actualizat: 30 03. 2019, 00:05

Într-un discurs de la Cluj, în care a vorbit despre respectarea statului de drept și a criteriilor politice stabilite cu partenerii vestici, președintele Traian Băsescu le-a transmis celor din USL că „România nu stă în genunchi” în fața partenerilor săi, dar trebuie să-și respecte cuvântul dat, altfel riscă să rămână în „zona gri”.

„A ține la respectarea partenerilor noștri nu este o slugărnicie. Ei ne fac observații în momentul în care noi nu ne ținem cuvântul, iar cuvântul nostru se află în tratatul nostru de aderare”, le-a transmis Băsescu liderilor USL.

El a adăugat că a văzut la aceștia o abordare necinstită că „nu vor sta în genunchi”.

„Nimeni nu ne cere mai mult decât respectarea angajamentelor”, a spus președintele, subliniind ironic că, poate, „e mai ușor să privești spre Uniunea Euro-Asiatică”, deși el încă „nu a văzut români cu ochi oblici”.

Șeful statului a lansat un avertisment către USL, atrăgându-le atenția că drumul României este „spre Vest, spre integrarea europeană deplină”,  altfel există riscul ca România să intre „într-o zonă gri, nici europeni, nici ne-europeni”, ceea ce va aduce țării „prejudicii uriașe”.

„Nu toată lumea, vecinii mai apropiați mai îndepărtați, vrea ca România să aibă succes în UE”, a completat președintele Băsescu.