Barna, despre restricționarea votului flotanților: Ridică probleme de constituționalitate. Sunt afectate zeci de mii de cetățeni, studenții în principal.

Publicat: 23 01. 2020, 21:44

„Introducerea unei astfel de limitări ridică probleme suplimentare de constituționalitate. Recomandarea eceea că nu pot fi restricționate drepturile electorale trebuie privită în această cheie. În momentul în care spui că doar dacă ai viză făcută cu 90 de zile înainte de alegeri, asta este o restricție clară care va ridica probleme de constituționalitate și o eventuală foarte probabilă a CCR. Noi solicităm și ne așteptăm să fie eliminat acest prag artificial care creează dificultăți pentru cetățeni”, a spus Dan Barna, în Parlament.

Liderul USR precizează că există zeci de mii de cetățeni care nu vor putea vota dacă Guvernul păstrează această restricție în proiectul de asumare pe legea electorală.

„În momentul de față, așa cum este legea astăzi, oricine are viză de flotant, obținută chiar și cu două-trei zile de alegeri, poate să voteze. Este situația specifică populației dinamice, populației active, studenților și celor care au activități economice care presupun multă mobilitate. Ideea aceasta că punem o barieră, 90 de zile este un termen uriaș. Lucrul acesta este o împiedicare a accesului cetățenilor la vot. Ideea cu turismului electoral și cu riscul de vot multiplu nu mai este de actualitate. Nu poți să votezi multiplu. Nu există în realitate dovezi relevante în care sute, mii de oameni au fost mutați și li s-au făcut vize de flotant cu o noapte înainte de alegeri.În oglindă sunt afectate zeci de mii de cetățeni, cei din marile orașe, studenții în principal. Sunt afectate și nu își vor putea exercita dreptul de vot”, a subliniat Barna.

Întrebat dacă moțiunea de cenzură anunțată de PSD va trece, liderul USR a afirmat: „Eu sunt optimist că moțiunea de cenzură nu va trece. Nici chiar cei din PSD nu vor fi prezenți toți. În realitate vor fi mai puțini în sală”.

În documentul pe care Guvernul l-a trimis Parlamentului privind asumarea răspunderii pe modificarea legii electorale este precizat că cetățenii care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.