Băsescu a discutat cu Ponta înainte de vizita în SUA. „Retragerea trupelor americane din Afganistan, prin România”

Publicat: 18 10. 2013, 15:56
Actualizat: 18 03. 2015, 18:11

Vizita în Statele Unite ale Americii a premierului Victor Ponta „nu e performanță diplomatică, e vorba de interes”, consideră președintele Traian Băsescu care a evitat însă să precizeze dacă a stabilit cu prim-ministrul un mandat de reprezentare înainte de plecarea la Washington, pe 22 octombrie.

„Știm principalele subiecte de discuție. V-aș ruga să priviți în mod pozitiv această întâmplare”, a adăugat el, arătând că „e vorba și de interesul nostru și al SUA”.

Până ca Ponta să își prezinte, în cursul zilei de vineri, agenda și subiectele de discuție cu oficialii americani, Băsescu i-a luat-o înainte. „Încep lucrările la Deveselu. Apoi, acordul de principiu a fost dat pentru ca repatrierea trupelor din Afganistan să se facă prin România. E un proces care va depăși cu mult mandatul meu. Vorbim de toată tehnica de lucru a armatei americane. 50.000 de militari vor fi tranzitați prin România e vorba și de Portul Constanța și de Kogălniceanu. trebuie discutat despre protecția acestui site de la Deveselu, a militarilor în tranzit”, a anticipat președintele într-un interviu la B1, explicând și de ce „ministrul Apărării este astăzi sau mâine la Pentagon”.

Din punctul său de vedere, SUA și-au respectat angajamentele față de România. „Ei ne-au trimis tehnologia pentru gazele de șist, iar Exxon a adus cea mai înaltă tehnologie în Marea Neagră. SUA se țin de cuvânt, Fordul e aici”, a spus Băsescu.

Lui Ponta i-a rezervat negocierea unor burse de cercetare. „Zonele în care lucrurile nu s-au mișcat, și sper să le discute premierul acum, sunt zonele de cercetare. Aș vrea să văd că există niște burse mai mut sau mai puțin plătite pentru studenți români care să meargă în laboratoare în marile universități americane”. a adăugat președintele.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern extraordinare de astăzi se află, de altfel, un memorandum pentru semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind schimburile educaționale și academice administrate de Comisia Fulbright româno-americană.

Gândul a relatat că Ministerul de Externe, cu sprijinul fostului ambasador Mark Gitenstein, i-a negociat prim-ministrului o vizită la Casa Albă la finalul acestei luni, cea mai importantă întâlnire programată fiind cea cu vicepreședintele Joe Biden.