Băsescu a respins oficial variantele lui Ponta pentru Cultură și Buget: „Pe doamna Biro nu aș ezita să o numesc la Dezvoltare sau la Transporturi. Cu Manda e bine să nu se mai revină”

Publicat: 09 08. 2014, 10:14
Actualizat: 18 03. 2015, 20:37

Trimise oficial la Cotroceni săptămâna trecută, după anunțarea în presă, numele Rozaliei Biro și al lui Claudiu Manda pentru portofoliul Culturii, respectiv pentru cel pentru Buget au fost respinse astăzi și în scris de președintele Traian Băsescu. În urmă cu o săptămână, șeful statului anunța că nu intenționează să le semneze celor doi numirile, dar arăta că le dă timp fie premierului să le înlocuiască, fie celor doi miniștri propuși să se retragă.

În lipsa oricărei reacții oficiale dinspre Guvern, Băsescu a retrimis astăzi cele două variante la Palatul Victoria cu mențiunea „necorespunzător”. În aceste condiții, al doilea rând de propuneri ale lui Victor Ponta trebuie automat acceptate, așa cum a decis Curtea Constituțională în 2007.

„Am respins propunerea primului-ministru cu mențiunea că este o propunere necorespunzătoare funcției. Oricând, în timpul mandatului meu, primul-ministru o va propune pe doamna Biro pentru Ministerul Dezvoltării Regionale sau pentru Ministerul Tranporturilor, ministere legate de experiența în administrație, nu voi ezita să o numesc. Dar nu la Ministerul Culturii unde consider că cunoașterea deplină a limbrii române este esențială”, i-a reproșat președintele candidatei UDMR pentru funcția de vicepremier și ministru al Culturii exprimarea deficitară în limba oficială.

Cât despre deputatul PSD Claudiu Manda, acesta a primit un refuz hotărât indiferent care ar fi portofoliul vizat. „Propunerea lui Iulian Claudiu Manda, de asemenea, am respins-o ca fiind necorespunzătoare, iar în ceea ce îl privește pe domnul Manda e bine să nu se mai revină nici măcar la alte portofolii”, a susținut Băsescu.

Portofoliul lui Liviu Voinea ar urma să se elibereze în această lună pentru ca actualul minhistru să intre din septembrie în boardul BNR. În ceea ce îl privește pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, acesta și-a anunțat demisia după un conflict cu premierul și ministrul de Externe, fără a putea retrage însă întreaga formațiune de la Guvernare.