Băsescu: CC rămâne puternică și de neatins câtă vreme nu face un joc politic

Publicat: 09 08. 2012, 22:29
Actualizat: 02 08. 2014, 05:47

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, în privința CC, că instituția va rămâne „puternică și de neatins atâta vreme cât nu face niciun fel de joc politic”, exprimându-și convingerea că nu va face nici în continuare acest lucru, indiferent de partidele care au propus judecătorii CC.

Băsescu a fost întrebat cum vede faptul că din partea Curții Constituționale ar fi fost transmisă o scrisoare Comisiei de la Veneția în care ar fi acuzate presiuni asupra judecătorilor constituționali, solicitând sprijinul acestui for.

„Dincolo de sprijinul de la Comisia de la Veneția pe care l-au solicitat sau nu, eu nu am văzut o astfel de adresă, o astfel de scrisoare, dincolo de poziția doamnei vicepreședinte al Comisiei Europene, dincolo de orice alte declarații politice, Curtea Constituțională a României rămâne puternică și de neatins, atâta timp cât nu face niciun fel de joc politic. Și eu cred că nu face, asta este convingerea mea, indiferent ce partide i-au propus pe judecători. Mai ales, în chestiuni fundamentale, pot fi erori, pe care Curtea le-a și recunoscut, uneori le-a corectat prin decizii care au urmat. Nimeni nu-i perfect și la volumul de lucru uriaș pe care îl are Curtea Constituțională sunt posibile uneori și erori, dar nu cred că putem spune că avem o Curte Constituțională care decide funcție de deciziile de la partide”, a declarat Băsescu.

El a opinat totodată că, în ciuda presiunii pe care ar fi făcut-o public USL, premierul Victor Ponta sau președintele interimar Crin Antonescu, judecătorii Curții au respins solicitările acestora.

„Cu toată presiunea pe care a făcut-o USL public, președintele interimar Antonescu, premierul, decizia 3 a Curții ați văzut cum execută practic fiecare element de contestație. (…) Nu a fost admisă niciuna dintre contestațiile pe care le-a făcut președintele Senatului și președintele Camerei, deci cred că avem probe că aici influențele sunt foarte mici. Sper să rămână așa”, a mai afirmat președintele suspendat, referindu-se la contestațiile depuse de USL privind validarea referendumului din 29 iulie.

Președintele Comisiei de la Veneția a făcut, marți, apel la autorități și la partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informații de la CC în legătură cu acest subiect.