Băsescu cere misiunii OSCE în R.Moldova să intervină pentru accesul elevilor la predare în română

Publicat: 14 01. 2014, 15:49
Actualizat: 26 03. 2019, 19:44

Președintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova și tuturor celorlalte instituții responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a „presiunilor administrative” făcute de Tiraspol.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, „Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităților separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse școlile în limba română aflate sub administrarea autorităților Republicii Moldova”.

Președintele Băsescu consideră că „acțiunile represive și provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinților și copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile și trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova și tuturor celorlalte instituții responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opțiunii făcută de părinții lor, la învățătură și la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova”, se mai arată în comunicat.

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol au fost blocate, a anunțat luni directorul instituției, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educației, relatează Jurnal de Chișinău, în ediția electronică.

Iovcev a subliniat, în cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt școli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură riscă să blocheze activitatea instituției.

Guvernul de la Chișinău și-a reiterat criticile la adresa autorităților transnistrene pentru situația școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Ministrul Educației și Biroul pentru reintegrare au subliniat că aceste presiuni și obstrucționarea procesului instructiv-educativ de către reprezentanții de la Tiraspol sunt inacceptabile.

Tot luni, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, șefa misiunii OSCE în R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat că în cadrul tensiunilor din jurul școlilor transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul la educația copiilor.

Liceul Teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziționat, la începutul lui decembrie, de către angajații procuraturii transnistrene, iar directorul instituției și adjunctul său au fost interogați.

Motivul invocat de procuri atunci a fost plângerea unui membru al colectivului. Autorul sesizării s-ar fi plâns că i s-a reținut din salariu și că a suferit presiuni din partea conducerii instituției