Băsescu cere reverificarea marilor retrocedări: „Cazul în care este implicat domnul tata socru trebuie să ne spună stop joc”

Publicat: 28 10. 2014, 13:05

Președintele Traian Băsescu spune că dosarul „Hrebenciuc-Sârbu” impune reanalizarea tuturor marilor retrocedări, iar terenurile agricole și pădurile restituite ilegal ar trebui să revină în proprietatea statului.

„Acest caz în care este implicat domnul senator Adam, domnul deputat Hrebenciuc, domnul tata socru, este un caz care trebuie să ne spună stop joc. Trebuie dat ceasul înapăoi și verificate marile restituiri, cât de legale au fost. Ce vă pot spune plecând de la acest dosar este că se dovedește că principiul aplicat de noi, restitutio in integrum, nu este cel mai potrivit. Cred că trebuia altă soluție”, a susținut Băsescu, la „Adevărul LIVE”.

La final de mandat, președintele invocă „sute, mii de reclamații de la foști proprietari” pe care le-ar fi primit în ultimii 10 ani. Varianta sa privind reverificarea retrocedărilor le-ar viza însă doar pe cele de păduri și de terenuri agricole. „Ne-ar trebui probabil un an, chiar doi, să le verificăm. Și n-aș face-o neapărat la tot ce s-a restituit, dar aș face-o la păduri și la terenuri agroicole. Și ceea ce a fost restituit ilegal, aș aduce-o în proprietatea statului”, a adăugat Băsescu.

Potrivit șefului statului, o altă greșeală a ultimilor ani a fost posibilitatea cumpărării de „drepturi litiginoase” care a favorizat „rețele de recuoperatori care au relații în administrație”. „Pentru sănătatea procesului de restituire, el ar trebui oprit, reanalizat. Mi se pare priorotate zero restituirile de păduri și de terenuri agricole. Apoi continuat procesul de pe o bază corectă”, a mai spus Băsescu.