Băsescu, de acord cu secția pentru anchetarea magistraților: O mutare corectă. Dispare presiunea

Publicat: 23 01. 2018, 23:52

„Bătălia a fost pe acest articol care mută de la DNA la Parchetul General departamentul ce avea atribuțiuni în anchetarea procurorilor și judecătorilor. Deci, atunci când se ducea procurorul DNA în instanță, judecătorul știa că la DNA este acea secție care putea să îl întrebe: > (…) Această presiune care se exercita asupra judecătorilor dispare după ce legea intră în vigoare. (…) S-a făcut o mutare corectă la Parchetul Geneneral (…)”, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, la TVR 1.

Traian Băsescu a afirmat că prin legile justiție „trebuie stăvilit orice entuziasm al vreunui Portocală” de a face dosare.

„Aceste legi au funcționat 12 ani aproape neatinse. După 12 ani se impun niște ajustări (…) Ce trebuie să facem acum prin modul de funcționare al justiției, printre altele, este să stavilim orice entuziasm al vreunui Portocală de a face dosare”, a mai spus Băsescu.

CCR a admis parțial criticile de neconstituționalitate aduse modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca sesizările privind legile 303/2004 și 317/2004 privind Statutul magistraților și organizarea CSM să fie dezbătute pe 30 ianuarie.

„Decizia constă în respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate extrinseci, care vizau constituirea comisiei parlamentare și modul de luare în dezbatere a acelor amendamente care proveneau de la Consiliul Legislativ și de la organizații profesionale, spunând că acele amendamente sunt însușite de comisie și Parlament. Am admis patru puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii sesizărilor noastre. (…) Pentru celelalte texte menționate în sesizări am respins”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că nu este nicio problemă de neconstituționalitate legat de înființarea unei secții speciale pentru anchetarea procurorilor și judecătorilor.

„Cel (textul – n.r.) care prevedea că dintre magistrații pensionari să fie angajați la curțile de apel pentru redactarea unor hotărâri de către ei, nu de către cei care au participat la judecată”, a dat Dorneanu exemplu de text admis.