Băsescu: Este evident că legea votului prin corespondență va fi un mare eșec

Publicat: 24 07. 2016, 13:13
Actualizat: 24 07. 2016, 15:00

„Este evident că legea votului prin corespondență va fi un mare eșec. Românii din străinătate nu se înscriu pe listele electorale. Am discutat cu mulți dintre cei care lucrează în străinătate și explicația lor este simplă : pe de o parte neîncrederea în sistemul propus, iar pe de altă parte, teama că declarându-și datele de rezidență, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine știe ce taxe pe venit din partea Statului Român. În plus, sunt destui care lucrează la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot”, a scris fostul președinte, pe Facebook, într-o postare în care cere Guvernului să prevină repetarea „dezastrului democratic și mediatic din 2014”.

Liderul PMP mai spune că, în condițiile în care sistemului votului prin corespondență nu va funcționa, „responsabilitatea politică se va sparge în capul celor care au promis votul prin corespondență” și precizează că singura soluție este înființarea unui număr suficient de secții de votare, în paralel cu votul prin corespondență, astfel încât românii să nu considere, din nou, că statul le-a îngrădit drepturile electorale.

„Soluția pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasică și anume stabilirea a circa 1500 la 2000 secții de votare. La MAE există informația legată de toate comunitățile românești din UE. La nevoie, printr-o simplă corespondență cu celelalte state membre informația poate fi adusă la zi. Pentru a nu crea controverse și legea votului prin corespondență trebuie să rămână în vigoare, dîndu-se șansa opțiunii modalității de vot iar Autoritatea Electorală Permanentă să verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme”, a declarat Băsescu.

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut, miercuri, ministrului delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să vină cât mai repede cu un set de măsuri pentru votul din diaspora, declarându-se îngrijorat de numărul foarte mic al românilor care s-au înscris în Registrul Electoral.