Băsescu: Îi dau dreptate lui Tăriceanu în privința imunității

Publicat: 08 02. 2016, 07:04

Fostul președinte a remarcat că în Raportul MCV există o eroare, pentru că se precizează că parlamentarii au imunitate în fața urmăririi penale.

„Aici, îmi pare rău, îi dau dreptate lui Tăriceanu. Este o eroare grosolană! Parlamentarii nu au imunitate în fața începerii urmăririi penale, doar la arestare au (…) Se rămâne pe eticheta pusă de televiziuni: a fost împiedicată urmărirea penală împotriva parlamentarilor (…) Este o confuzie, chiar în raport, care este neconstituțională, parlamentarii în România nu au imunitate la începerea urmăririi penale, doar la arestare (…) însă se spune altceva: >. Deci, atenție, că s-a schimbat fundamental o nuanță. Spune, când refuzați, vrem să știm că aveți niște criterii aplicabile tuturor, nu la unii refuzați, la alții nu (…) O să vă spun de ce este extrem de important. Raportul MCV nu mai respinge ideea refuzului, mai ales că îl coroborează cu arestări etc, dar zice: drag, parlamentar al României, fă niște criterii ca să știm când ești de acord sau nu”, a precizat, duminică, Traian Băsescu, la B1Tv.

Traian Băsescu a făcut un apel către Parlament să modifice de urgență Codul Penal, așa cum se cere și în raportul MCV.

„E o poveste mai largă cu modificările la Codul Penal, în care se spune și că au fost unele tentative, lucru care nu e în regulă, dar și că sunt unele modificări care trebuiesc făcute (…) Curtea Constituțională a declarat necostituționale 39 de articole din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Din câte știu, alte circa 20 de cereri de revizuire a unor articole au fost aprobate de instanțe și sunt la analiză la Curtea Constituțională (…) Spre exemplu, eu, dacă aș fi Parlament, punem între ghilimele, că nu pot fi eu Parlament, dar dacă aș fi Parlament aș trece urgent, pentru că sunt 39 de articole nemodificate, iar Parlamentul are obligația să aducă la zi legile, în urma hotărârilor Curții Constituționale, în 45 de zile și asta reproșează raportul MCV: fraților, v-a trecut și vacanța de vară și nu v-ați apucat (…) Toată lumea spune: nu vă atingeți de Coduri! O spune chiar MCV: aduceți la zi Codurile, măcar ceea ce Curtea Constituțională a constatat a fi neconstituțional”, a mai declarat fostul președinte.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că respinge ultimul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare și cere Guvernului să-l retrimită Comisiei Europene, cu criticile care au fost deja formulate, precizând că trebuie demarate procedurile pentru încetarea monitorizării. El a mai spus că există aprecieri, concluzii și recomandări care contrazic dispoziții din Constituția României, că fiecare parlamentar votează solicitările Justiției în funcție de propria conștiință și că imunitatea parlamentară nu este o invenție a României și vizează doar declarațiile politice.

Potrivit Constituției, ridicarea imunității parlamentare este necesară doar în cazul reținerii, arestării și percheziției, urmărirea penală putând începe în cazul deputaților și senatorilor simpli fără încuviințarea Legislativului. Aprobarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale este necesară doar în cazul aleșilor care sunt sau au fost miniștri.