Băsescu îi ia apărarea Elenei Udrea, după fuga în Costa Rica: Un om hăituit are dreptul să se protejeze prin toate mijloacele

Publicat: 14 04. 2018, 10:54
Actualizat: 26 03. 2019, 07:31

„Un om care simte că e hăituit are dreptul să se apere prin toate mijloacele, un om care simte și, mai ales, care știe că nu are parte de o judecată corectă, are dreptul să se apere prin toate mijloacele”, a afirmat, vineri seară, Traian Băsescu, într-o intervenție telefonică la postul B1Tv.

Întrebat dacă are încredere în judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Traian Băsescu a spus: „După ce am văzut că este introdus Ionuț Matei în complet și înlocuită singura judecătoare care a spus că acest inculpat, Elena Udrea, are dreptul la o expertiză independentă. A fost înlocuită imediat cu un executant. Cred că orice om are dreptul la un proces corect.”

Elena Udrea a declarat, vineri, că a fost vizitată de mama ei în Costa Rica de Paște, însă în rest este singură acolo. Ea a precizat că ține legătura prin mesaje pe telefon cu fostul președinte Traian Băsescu și discută cu el „lucruri firești”.

Întrebată dacă mai ține legătura cu fostul șef al statului, Traian Băsescu, Elena Udrea a răspuns: „În toată perioada de când sunt aici, da, am vorbit de câteva ori, dar prin mesaje pe telefon. Discutăm lucruri firești pe care doi oameni care au lucrat împreună atâția ani de zile le discută. Aproape toți cei care mă cunosc mi-au dat mesaje.”

Fostul ministru al Turismului a explicat de ce a cerut în Costa Rica statut de refugiat politic.

„Motivația pe care eu am oferit-o și aprobat-o în fața autorităților din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec în România. Am arătat toate lucrurile pe care le-am văzut cu toții în ultimii ani: existența unei grupări formate din foști și actuali generali SRI, șefii Justiției din România, șefii Parchetelor, judecători din instanțele de judecată. O grupare care folosește Justiția pentru a-și elimina adversarii. Am arătat cazuri concrete de oameni care au fost condamnați doar pentru că au fost adversari ai acestui sistem creat în ultimii ani în România. Am arătat cum judecătorii sunt numiți în funcții la recomandarea generalilor SRI. Am spus despre cazul meu particular, de ce eu simt că în România îmi sunt încălcate drepturile și libertățile fundamentale, de ce îmi este încălcat dreptul la un proces echitabil, cum sunt schimbați judecătorii în funcție de opiniile pe care și le exprimă în proces. Toate abuzurile care mi s-au întâmplat de când a început această nebunie, această luptă a mea cu Kovesi și cu toți acoliții lor, ia în baza acestor documente și probe, inclusiv documente internaționale în care România este condamnată pentru abuzurile și încălcările drepturilor și libertăților fundamentale, am fost audiată”, a explicat Elena Udrea.

Ea a adăugat că este dispusă să se întoarcă în România cu condiția ca cei care au comis abuzuri în țara noastră să fie trași la răspundere și înlocuiți din funcții. În caz contrar, Elena Udrea spune că va încerca să-și construiască o viață în Costa Rica.

Avocatul Veronel Rădulescu a spus, vineri, la instanță, că Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an și că acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

Magistrații Curții Supreme au decis, după ce au deliberat aproximativ o oră, că Elena Udrea nu a primit statutul de refugiat politic întrucât actele depuse de către aceasta nu arată acest lucru, ci doar că a formulat către autoritățile din Costa Rica o cerere de acordare a statutului de refugiat politic. De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie.

Instanța supremă a hotărât, vineri, amânarea ultimului termen în dosarul „Gala Bute” pentru data de 9 mai, având în vedere că Adrian Gărdean, martor denunțător în această cauză, nu s-a prezentat, acesta urmând să fie adus la instanță cu mandat.

Ambasada României la Ciudad de Mexico nu a fost notificată de către autoritățile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară formulată de către Elena Udrea, a transmis, ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).