Băsescu: În România se instalează la putere o ”sectă a securității”

Publicat: 18 04. 2016, 11:03
Actualizat: 18 04. 2016, 11:34

”Este evident că, pe fondul slăbiciunilor clasei politice, în România se instalează la putere o «sectă a securității naționale» coruptă, avidă de putere, nelegitimă în exercitarea puterii, răspîndită în toate structurile statului și care și-a propus să substituie clasa politică și cu tendința de a influența și justiția. Dacă politicienii vor continua să tremure de frică, nu peste mult timp, această «sectă a securității naționale» va deveni stăpîna tuturor pîrghiilor statului, inclusiv a acelora care implică decizii politice. (…) Mult timp am avut dubii că un astfel de proces nedemocratic s-ar petrece în România. Acum sunt aproape sigur că el se desfășoară și mă simt obligat să-mi fac publică îngrijorarea”, a scris luni fostul președinte pe Facebook.

În opinia sa, ”secta securității naționale” este formată din ”unii șefi ai instituțiilor de forță ale statului și din justiție, doctori plagiatori în științele securității și în științe juridice, academicieni secreți în securitate națională beneficiind de rente viagere, participanți la cursuri de securitate națională, toți bugetari bine plătiți, risipiți în toate instituțiile statului în funcții cheie”.

”Pe fondul credibilității scăzute a Parlamentului, începînd cu 2015, statul român pare a fi într-un proces rapid, de capturare de către o «sectă a securității naționale», bine susținută de acoperiții din presă. Ei reușesc să facă aproape irelevantă activitatea și decizia politică acum, dar foarte probabil și în viitor. Avem un guvern în care «secta securității naționale» este bine reprezentată prin domnii miniștri Vasile Dîncu, Petre Tobă și Adrian Curaj, dar în egală măsură secta este bine reprezentată la președenție, în ambasade, ANAF, ANI, DIPI, Parlament, ministere, agenții guvernamentale. Sunt oameni care se sprijină și se protejază unii pe alții ”, mai susține Băsescu.

El reiterează faptul că solicitările frecvente de arestare a parlamentarilor ”în baza unor denunțuri pentru fapte presupus a fi săvîrșite cu 3,4,5,6…10 ani în urmă” este o metodă eficientă de discreditare a Parlamentului și de neutralizare a acestuia.

Potrivit aceleiași surse, ”efectul politicii de discreditare la grămadă a oamenilor politici și a instituțiilor politice va fi apariția partidelor extremiste radicale cu lideri carismatici și puternici care vor încuraja naționalismul exacerbat, izolaționismul naționalist și, cu certitudine, reorientări strategice în politica externă”.

El subliniază că ”acești numiți”, spre deosebire de oamenii politici, nu răspund în fața poporului precum politicienii, la fiecare patru ani. ”Ei doar își imaginează veșnicia pe funcțiile în care au fost numiți, iar planurile, intențiile și deciziile «sectei» sunt în general bine acoperite de secretul de stat sau de secretul investigațíilor”, concluzionează Băsescu.