Băsescu le refuză statutul de demnitar magistraților din CSM

Publicat: 06 12. 2012, 19:40
Actualizat: 19 03. 2015, 08:24

Președintele Traian Băsescu a retrimis parlamentrului, pentru reexaminare, o modificare legislativă care ar fi acordat statut de demnitar, cu privilegiile de rigoare, judecătorilor și procurorilor CSM.

Președintele justifică refuzul de a promulga legea în această formă cu argumentul că astfel ar apărea discrepanțe între statutul celor doi repreyentanți ai societății civile din CSM și cel al judecătorilor și procurorilor.

„În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii are în componența sa și doi reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputație profesională și morală, considerăm că nu se justifică diferența de statut dintre aceștia și ceilalți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, susține Traian Băsescu în cererea adresată parlamentului.

Astfel, Băsescu susține că „se impune ca toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii să aibă același statut”, întreucât „statutul de demnitar nu derivă din calitatea de judecător sau procuror, ci din atribuțiile și responsabilitățile specifice calității de membru al CSM”.

Autorul amendamentului refuzat de Băsescu este senatorul PSD Toni Greblă, președintele Comisiei Juridice. Proiectul a trecut de Senat, Cameră decizională în acest caz, cu 64 de voturi, pe 20 noiembrie.