Băsescu nu îi dă șanse lui Iohannis să schimbe guvernul PSD: „Cât îl mângâi între cornițe pe Ponta n-ai cum să generezi venirea la guvernare a PNL”

Publicat: 16 02. 2015, 21:54

În primul interviu după plecarea de la Cotroceni, Traian Băsescu a evitat o evaluare a începutului de mandat al președintelui Klaus Iohannis, anticipând însă că succesorul său nu va reuși, păstrând actuala strategie, să schimbe guvernul Ponta cu unul al PNL.

„Ce nu îi putem reproșa este lipsa e voință și lipsa de mesaje corecte. Ce cred că nu se va realiza e să guverneze cu un guvern PNL. Atâta timp cât îl mângâi între cornițe pe premierul Victor Viorel Ponta n-ai cum să generezi venirea la guvernare a PNL”, a arătat Băsescu, invitat la TVR.

În opinia sa, greșeala actualului președinte ar ține de tactică. „Eu dacă aș fi președinte și aș vrea sincer lucrul ăsta, aș pune presiune pe premier, n-aș da comunicate «ne-am întâlnit, ne-am înțeles, ne-am pupat». Nu văd presiunea schimbării. Și nu cred că așa se poate produce declicul schimbării la nivelul Executivului”, a adăugat fostul președinte.

Întrebat dacă o majoritate în aactuaalul context nu presupune o soluție imorală, Băsescu a vorbit despre „costuri” de imagine, sugerând că acestea trebuie asumate politic. „Trebuie să îți asumi costurile soluției imorale ca să ai o majoritate să îți faci programul. Dacă te mai și boicotează când tu te duci la Paris și la Bruxelles, premierul zboară în SUA, sigur că nu îți cade bine”, a criticat el suprapunerea, săptămâna trecută, a primei vizite oficiale a președintelui cu o deplasare în SUA a prim-ministrului pentru discuții cu potențiali investitori.