Băsescu: Serviciile secrete nu pot garanta că unii imigranți nu sunt finanțați de Statul Islamic

Publicat: 04 09. 2015, 22:10
Actualizat: 26 03. 2019, 13:35

Fostul președintele Traian Băsescu a declarat vineri seara, la B1Tv, că ceea ce se întâmplă cu valul de refugiați reprezintă o „problemă de securitate pentru Uniunea Europeană și România”, reafirmând că Bucureștiul nu ar trebui să accepte primirea acestora.

„Suntem în fața celui de-al doilea risc ca magnitudine de la al doilea Război Mondial încoace. Cred că problemele de securitate sunt extrem de severe și ușurința cu care oamenii politici europeni reacționează mi se pare condamnabilă atâta timp cât nu sunt soluții ca acest val să fie oprit” a spus Băsescu.

Fostul președinte a mai susținut că serviciile secrete nu pot garanta că nu există oameni finanțați de Statul Islamic printre refugiați.

„În România poate să apară oricând un act terorist. Și eu vă spun un lucru. Nu există serviciu secret în Europa sau în lume, introducem aici, în această oală, și servicile secrete americane, care să poată garanta că un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa, din Orientul Mijlociu, din Afganistan și din Irak, nu sunt finanțați să vină chiar de Statul Islamic. (…) Ce pierd din vedere oamenii din stat și oamenii de decizie e faptul că Statul Islamic controlează producțiile din rafinăriile de țiței din Libia și Irak, controlează fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu și Africa. Nu-i de joacă. Ei pot finanța ca printre acești amărâți să plaseze o rețea organizată în interiorul Uniunii Europene. Și eu nu uit, aduceți-vă aminte declarația Statului Islamic: Califatul va cuprinde Balcanii și România. Deci informații cu privire la riscuri sunt”, a comentat Băsescu.

Băsescu a mai spus că speră ca liderii comunității arabe din România să rămână „rezervați”. „Eu sper ca minoritatea arabă, care a primit cetățenie în ultimii 25 de ani, să rămână rezervată. Eu înțeleg reacția lor, că ar vrea să vină mai mulți. România a fost extrem de precaută și a reușit să mențină un echilibru”, a comentat el.

De asemenea, fostul șef al statului a mai susținut că România nu este pregătită „pentru un salt în riscurile de securitate”.

„România nu este pregătită pentru un salt în riscurile de securitate. România până acum nu a refuzat refugiați. Avem cinci centre. Avem 1.500 de locuri. Avem 300 – 400 de refugiați. Eu înțeleg și lozinca cu solidaritatea pe care o lansează multe state, chiar doamna Merkel cu care am o relație foarte bună și o simpatie. Nu am văzut-o când România a spus am frontierele sigure. De ce nu aș fi în Schengen?” a mai afirmat el, adăugând că, în prezent, nu au fost prezentate măsurile pentru combaterea cauzelor acestui fenomen, fiind evident că valul migrator este în creștere, astfel încât nimeni nu poate garanta statului român că azi i se cere să primească 7000 de migranți, iar la anul 30.000.