Băsescu vrea să se întâlnească cu Ponta și Antonescu: „Instituțional, sunt partenerii mei”

Publicat: 06 01. 2014, 11:40
Actualizat: 19 03. 2015, 01:32

Întors din vacanță, președintele Traian Băsescu îngroapă, declarativ, securea războiului. „Mi-aș dori mult o discuție cu liderii partidelor de guvernământ”, a spus șeful statului la prima ieșire publică din 2014, dând și motivul:”Instituțional, sunt partenerii mei. Voi fi un președiunte implicat, până pe 21 decembrie 2014″.

Înainte de a stabili o întâlnire, Băsescu a venit și cu temele pentru care consideră că Victor Ponta și Crin Antonescu trebuie să se pună de acord cu el. „Avem ca prioritate consolidarea justiție, a doua prioritate este legată de o creștere economică de peste 3% – România poate avea o creștere între 3 și 4%-, continuarea proceselor de integrare, Schengen, zonă euro. Toate sunt posibile dacă facem ce trebuie. E bine să avem o înțelegere politică”, a susținut, pacifist, Băsescu, într-un interviu transmis la B1.

Întrebat dacă le face oficial o invitație celor doi lideri ai USL, președintele a bătut însă în retragere.”N-aș spune că este necesar neapărat un dialog… Esential este să știm fiecare ce vrem, altfel putem avea surprize cu blocaje ca cel de genul negocierilor cu FMI”, a avertizat el.

Dacă despre pactul de coabitare președintele spune că „rămâne valabil”, în legătură cu Ponta, cosemnatarul acestuia, are încă rezerve, reproșându-i din nou „limbajul dublu”. „După marțea neagră, acele acuzații reciproce, nimeni nu crede în Europa că niște parlamentari năuci s-au apucat de capul lor să dea o lege a amnistiei, Codul Penal. (…) Ați auzit la Victor Ponta vreo declarație în care să spună despre Transnistria, ceva rău, în schimb la adresa occidentalilor a făcut o sumedenie de declarații. Dați-mi un exemplu de declarații ale lui Ponta care să afecteze Moscova”, a comentat Băsescu.

Aceleași rezerve au fost arătate față de menținerea USL pe care acum doar câteva săptămâni o vedea foarte solidă. „O majoritate în jurul PSD, nu neapărat USL, se va forma oricum și are șanse să funcționeze până în 2016”, este pronosticul său în an electoral.

Până la mutările politice ale PSD și PNL, Băsescu a anticipat un Raport MCV „și bun și rău” îm cursul acestei luni și s-a împotrivit dion nou unei legi a amnistiei. „Ar fi o mare greșeală. Vreau să punem punct acestei legi, să fie uitată în sertarele Parlamentului sau votată și respinsă. Sper să nu se mai pună sau dacă se pune la vot să fie respinsă”, a artătat președintele.