Berceanu și Udrea se bat pentru mai mulți bani la rectificarea bugetară

Berceanu și Udrea se bat pentru mai mulți bani la rectificarea bugetară
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 28/04/2012, 01:27

În două-trei luni guvernul ar putea face prima rectificarebugetară din acest an, conform unor surse oficiale, citate deMediafax. Modalitatea în care guvernul va decide cum să taie sau săsuplimenteze bugetele ministerelor va trebui aprobată și deoficialii Fondului Monetar Internațional, care vor avea un cuvântgreu de spus în raționalizarea banilor publici pe fiecare ministerîn parte. „Guvernul așteaptă misiunea FMI pentru a discutaparametrii bugetului, iar o rectificare bugetară nu va avea loc maidevreme de luna mai, poate chiar în luna iunie”, au precizatsursele.

Un miliard de euro, strictul necesar laTransporturi

La coada pentru luat mai mulți bani stau, chiar de la începutulanului, Transporturile, Sănătatea, Învățământul și Dezvoltarea șiTurismul, fiecare minister cu problemele și nevoile proprii, întotal fiind vorba despre un total de circa trei miliarde de euro.În timp ce la Transporturi este nevoie de măcar un miliard de europentru a plăti datoriile la Bechtel, pentru a finaliza douătronsoane din Centura Capitalei dar și pentru a avea bani dereabilitare a drumurilor naționale sau pentru a începe sau finalizacenturi ocolitoare în jurul a 12 municipii.

Banii alocați pentru reabilitare la începutul acestui an au fostcheltuiți aproape integral pe deszăpezire. Oficialii ministeruluiau precizat însă recent pentru Gândul că pentru ca acești bani săpoată fi folosiți ei trebuie alocați până la jumătatea acestui an,pentru că altfel nu va mai fi timp pentru derularea în bunecondiții a proiectelor.

Bani de medicamente, doar până în vară

Sănătatea suferă și ea de boala subfinanțării. Ministrul deresort, Cseke Attila, a anunțat recent că are bani pentru spitale,medicamente și plata salariilor până în vară. Cseke a declarat cănecesarul de bani ar fi de circa 500 de milioane de euro. Ținândcont de faptul că din cei 3,6% din PIB, peste 4,5 miliarde de euro,peste un miliard au fost cheltuiți în ultimele trei luni ale anuluitrecut, în avans, din bugetul pe anul în curs, strictul necesars-ar putea ridica cel puțin la aceeași sumă, dacă nu chiar la maimult, pentru că aprecierea șomajului a dus la scădereacontribuțiilor la Sănătate.

E drept, ministrul încearcă între timp să facă rost de bani șipe cont propriu, prin introducerea McTaxei și a sistemului decoplată. Dacă din taxa pe fast-food se estimează veniturisuplimentare de până la un miliard de euro, din coplată ministerulde resort ar urma să obțină circa 171 de milioane de euro.

Marele șantier rural al Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării și Turismului, condus de Elena Udrea, vaavea nevoie de circa 900 de milioane de euro pentru a putea onorapromisiunea ministrului de a construi 25.000 de case în mediulrural pentru doctori și profesori. Proiectul, care va fi derulatmai mulți ani, prevede construcția a câte 10 astfel de casespeciale, care vor fi date ulterior în chirie, la un tarif modic,în 2.500 de comune, prețul estimativ fiind de circa 35.000 de europe fiecare unitate în parte. În ceea ce privește sursele definanțare, ministrul este optimist: va avea bani din vânzarealocuințelor ANL, dar și de la buget.

Profesorii primesc mărirea de salarii în rate

Un alt minister care are o nevoie acută de bani esteÎnvățământul, pus în situația de a nu putea pune în aplicare legeamăririi salariilor profesorilor cu 50% din lipsă de fonduril. Întimp ce sindicatele din învățământ au ieșit în stradă pentru a cereaplicarea legii, adoptată în unanimitate de Parlamentul României lafinele lui 2008, în campania electorală, guvernul dă ordonanțe caresă amâne sau să eșaloneze aceste majorări. La finele săptămâniitrecute premierul Emil Boc a declarat că discrepanțele salarialedin sistemul de învățământ sunt determinate de sentințelejudecătorești conform cărora cadrele didactice trebuie să încasezemajorarea salarială de 50%. El a explicat că încă din 2008 s-aacceptat o creștere de 17%, diferența de 33 de procente urmând săfie achitată atunci când vor fi bani.

1 miliard deeuro, necesarul de bani la Transporturi

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021