Blaga, despre participarea la ședința Parlamentului despre Consiliul European: „Este o pierdere de vreme”

Publicat: 19 11. 2012, 16:55
Actualizat: 19 08. 2014, 20:38

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, în legătură cu propunerea privind convocarea Parlamentului pe tema Consiliul European, că participarea la o astfel de ședință este o pierdere de vreme, arătând că va discuta cu grupurile parlamentare PDL.

„Este o pierdere de vreme ca să participăm la o astfel de ședință. A mai avut loc una în care nici măcar nu s-a făcut o rezoluție”, a precizat Blaga întrebat în legătură cu propunerea privind o ședință comună a Parlamentului pentru Consiliul European.

Blaga a spus că deja Curtea Constituțională s-a pronunțat „extrem de drept și de clar” în această privință, arătând că președintele este reprezentantul României la Bruxelles.

„Mai departe este clar. Pe cine să reprezinte Ponta la Bruxelles? La ce se pricepe? Fondurile au fost blocate din cauza lui”, a adăugat Blaga.

Întrebat dacă parlamentarii PDL vor participa la o astfel de ședință comună a Parlamentului, Blaga a răspuns: „O să discut cu grupurile parlamentare. Părerea mea este că pierdem vremea”.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, că, în ședința plenului reunit în care premierul se va adresa Parlamentului, e posibil să fie adoptată o rezoluție privind poziția României la Consiliul European, Antonescu admițând că documentul nu-l obligă juridic pe șeful statului.

„Vom avea o ședință a Birourilor Permanente, deseară, la ora 19.00, în care vom discuta și probabil – asta intenționăm să propunem – vom avea o ședință comună a Camerelor reunite mâine, pentru ca premierul să se adreseze în legătură cu poziția României în privința bugetului european multianual și să avem o dezbatere pe acest subiect”, a declarat Antonescu.

El a fost întrebat dacă dezbaterea se va concretiza într-o rezoluție a Parlamentului pe acest subiect.

„Este posibil și asta, plenul Parlamentului este suveran evident în asemenea domeniu și probabil că în urma dezbaterilor, dacă se conturează o poziție care să fie… să capete forma unei rezoluții, și asta este posibil”, a spus președintele Senatului.

În ceea ce privește valabilitatea documentului, el a menționat că are „valoarea unei poziții de principiu, a unei declarații politice, pe care Parlamentul unei țări o adoptă”.

De asemenea, în momentul în care a fost întrebat dacă o astfel de rezoluție l-ar obliga să adopte o anumită poziție pe șeful statului, Antonescu a replicat: „Nu-l obligă, nu”.

Premierul Victor Ponta a transmis o solicitare conducerii Senatului de a se adresa marți plenului celor două Camere ale Parlamentului, una dintre teme fiind legată de poziția României în cadrul discuțiilor la nivelul Consiliului European privind bugetul UE, au declarat anterior surse parlamentare.

Convocarea plenului celor două Camere va fi decisă luni seară, în cadrul unei ședințe a Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, convocată pentru ora 19.00.