Boc: Guvernul Ponta este cu capul în nori și cu picioarele în mocirlă

Publicat: 15 05. 2012, 20:58
Actualizat: 16 05. 2012, 06:33

Președintele PDL, Emil Boc, a acuzat, marți, într-o conferință de presă, la Cluj-Napoca, Guvernul Ponta că este „cu capul în nori și cu picioarele în mocirlă” și că ia măsuri demagogice și populiste care afectează stabilitatea economică a țării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele PDL, Emil Boc, a declarat că Guvernul Ponta „fugărește leul în fiecare zi”, potențiala majorare a salariilor fiind înghițită de inflație și de cursul leu-euro.

„În ultimii trei ani am luat toate bobârnacele posibile și imposibile privind situația economică din țară. Ceea ce am făcut a fost corect din punct de vedere economic pentru că a asigurat stabilitatea țării și nu am ezitat să îmi asum măsuri nepopulare, dar dure, exact ceea ce guvernanții refuză să facă. Preferă populismul în detrimentul unor măsuri ferme care să susțină stabilitatea țării. Guvernul Ponta fugărește leul în fiecare zi, iar potențiala majorare a salariilor este înghițită de inflație și de majorarea cursului leu-euro. Românii plătesc demagogia și populismul Guvernului Ponta, care nu mai prezintă credibilitate, una a spus în opoziție și alta face la putere”, a spus Boc.

El a afirmat că „Guvernul Ponta este cu capul în nori și picioarele în mocirlă”.

„Este cu capul în nori pentru că nu este capabil să genereze stabilitate economică și creștere economică. Este cu picioarele în mocirla incompetenței, pentru că are trei miniștri remaniați într-o săptămână. Aceasta spune suficient despre credibilitatea Guvernului și despre șansele lui de a da stabilitate României. Din cauza amatorismului și incompetenței riscăm să pierdem această stabilitate în fiecare zi”, a afirmat președintele PDL.

Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru față de octombrie-decembrie și a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, conform datelor anunțate, marți, de către Institutul național de Statistică (INS). Evoluția a fost anticipată de analiști, care estimau însă o contracție puțin mai mare, de 0,2-0,3%.

România reintră astfel în recesiune tehnică, situație în care s-a regăsit pentru doi ani și jumătate, în perioada 2008-2011.

Estimările analiștilor plasează creșterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

Economia zonei euro a stagnat în primul trimestru, ca și Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate marți de Eurostat, surpriză plăcută pentru economiști și piețe, care anticipau intrarea blocului monetar în recesiune.

Situația României este stabilă și aflată sub control, iar Banca Națională și Ministerul Finanțelor dispun de toate instrumentele pentru a atenua și diminua orice eventuale efecte negative, a declarat, marți, premierul Victor Ponta, după ce INS a anunțat reintrarea economiei în recesiune.

România nu înregistrează, deocamdată, încasări mai mici la buget, dar va putea obține creștere economică doar din zona privată, a declarat, marți, premierul Victor Ponta, care a precizat însă în același timp că Guvernul nu renunță la majorarea în acest an a salariilor din sectorul bugetar.