Borbely: Sistemul electoral actual seamănă cu ruleta rusească; maghiarii să meargă la vot

Publicat: 12 11. 2012, 15:18
Actualizat: 25 03. 2019, 22:23

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, susține că sistemul electoral actual „seamănă cu ruleta rusească”, iar pentru atingerea pragului de 5 la sută de către Uniune maghiarii trebuie să participe la vot, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Într-un comunicat de presă transmis, vineri, Borbely susține că „sistemul electoral actual seamănă mai degrabă cu ruleta rusească”, motiv pentru care Uniunea a desemnat candidați în toate colegiile electorale și consideră că este necesar ca maghiarii să participe la vot pentru ca astfel să poată fi atins pragul de cinci la sută care „poate garanta viitorul comunității”.

„Partidele politice din București remarcă cu o ușoară gelozie faptul că UDMR este una dintre puținele formațiuni politice care are candidați în toate colegiile electorale. Acest lucru este foarte important tocmai pentru că sistemul electoral actual seamănă mai degrabă cu ruleta rusească. De exemplu, în cazul în care un candidat nu realizează un scor de minimum 50 la sută din voturi, nu este sigur că poate intra direct în Parlament, dar la redistribuire voturile contează. De aceea este esențial să colectăm toate voturile, atât din zonele în care populația maghiară este majoritară, cât și din cele în care ea este minoritară. (…) Este necesar ca membrii comunității maghiare din România să participe la vot, ca să putem atinge pragul de 5 la sută care poate garanta viitorul comunității maghiare din România”, arată Borbely, care candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 din Mureș.

Totodată, vicepreședintele politic al UDMRP adaugă că este foarte important ca în zonele cu populație maghiară majoritară participarea la vot să fie cât mai mare, întrucât voturile strânse de aici pot trimite în Parlament candidații din județe în care populația maghiară este minoritară.

În ceea ce privește candidații UDMR, Borbely subliniază că Uniunea este „într-un proces continuu de întinerire”, astfel că jumătate dintre senatorii și deputații actuali nu mai candidează, apărând mulți candidați noi, tineri, întrucât „experiența trebuie corelată cu avântul tineresc”.