Bugetul MAE, avizat în comisii; Corlățean: Sunt probleme cu cotizațiile la organisme internaționale

Publicat: 29 01. 2013, 17:36
Actualizat: 30 07. 2014, 15:53

Bugetul MAE a fost avizat în forma propusă de către Guvern în proiectul de buget pe 2013.

Ministrul Titus Corlățean a declarat că în bugetul pe 2013 este prevăzut la un „nivel de bază funcțional, ceea ce privește un nivel rezonabil” pentru asigurarea funcționării instituției.

În cadrul dezbaterilor, Corlățean a precizat că se are în vedere redistribuirea unor poziții de la nivelul MAE și realocarea acestora la nivelul unor state unde nu este asigurat necesarul de personal.

În plus, ministrul a precizat că după vizita FMI va solicita o derogare pentru un anumit număr de posturi care să fie scoase la concurs pentru angajarea de personal de specialitate.

Ministrul de Externe a precizat că există 66 de situații în țări cu riscuri diferite de securitate unde există un singur diplomat la nivelul misiunilor României. El a dat ca exemple mai multe state din Africa, America de Sud și Asia și a menționat că, în primă instanță, se va solicita o derogare pentru angajarea câtorva zeci de persoane la nivelul MAE.

De asemenea, ministrul a respins ideea creșterii valorii taxelor consulare perceput de misiunile diplomatice.

Corlățean a mai susținut că bugetul alocat asigură funcționarea MAE pentru toate cele 12 luni, însă o problemă poate fi observată în cazul sumelor alocate pentru plata cotizațiilor la organizațiile internaționale.

În acest caz, ministrul de Externe a precizat că sunt o serie de restanțe din anii anteriori pentru plata acestor cotizații, însă nici în 2013 nu sunt acoperite integral aceste sume.

În cadrul comisiilor de politică externă, senatorul PDL Mihai Răzvan Ungureanu a criticat proiectul de buget pentru faptul că nu ar fi alocat sumele necesare pentru o reprezentare diplomatică potrivită.

„Cred că este un buget care nu ar trebui să aibă din partea noastră niciun vot pozitiv, pentru că în felul acesta condamnăm diplomația românească și instituția la o perpetuă sărăcie”, a susținut Ungureanu.