Călin Popescu Tăriceanu: Conduita României la Bruxelles are un rol pasiv. Lucrurile ar putea fi îmbunătățite

Publicat: 26 08. 2019, 12:20

„Observăm că rolul nostru în UE este mai complex și mai nuanțat. Evident, Președinția pe care am deținut-o recent a fost una de succes și a confirmat din nou faptul că România, în cei doisprezece ani de la aderare, a evoluat enorm și a demonstrat că are aceeași capacitate instituțională ca oricare alt stat membru. Dar poziția care o deține România în interiorul Uniunii nu se ridică la potențialul pe care cred că îl avem ca țară și, în mod cert, la așteptările și aspirațiile noastre. Conduita României la Bruxelles și în alte capitale relevante pentru politicile Uniunii Europene, lasă uneori impresia că are, mai degrabă, un rol mai degrabă pasiv și prea permisiv, uneori lipsit de inițiative implementate până la capăt, departe de conduita potrivită statutului de cea de-a șaptea țară din cadrul Uniunii Europene, și probabil, în curând a șasea, ca mărime”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române – Ediția 2019.

Președintele Senatului a adăugat că poziția României la ONU și conduita țării pot fi îmbunătățite.

„Cred cu tărie că lucrurile ar putea fi cu siguranță îmbunătățite, în acest sens, dar și în privința poziției noastre la ONU, la OSCE sau la Consiliul Europei.”, a adăugat Tăriceanu.

El a adăugat că, deși Președinția României la Consiliul UE a fost un succes, nu trebuie uitat faptul că românii au pierdut alegerile pentru obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

„Succesul Președinției rotative a UE nu ne permite să ignorăm, însă, din păcate, eșecul suferit cu ocazia alegerilor pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Dar așa cum felicitările pentru succesul de la UE nu pot merge exclusiv la adresa diplomației, tot așa, blamul pentru eșecul de la ONU nu poate fi atribuit exclusiv Ministerului Afacerilor Externe. Decizia candidaturii a fost, în fapt, după cum știți, una politică, iar dezideratul asumat nu putea fi atins decât cu condiția unei mobilizări și cooperări instituționale corecte, coerente și complete, între toți factorii de decizie implicați. Cred că contra-candidații noștri au știut mai bine, să recunoaștem, cum să atingă această cooperare și mobilizare în plan național. Ne putem doar întreba cum a fost posibilă o asemenea cooperare benefică în anii de după 1989, în condițiile unei lupte politice interne acerbe la aceea dată și nu mai este posibilă acum sau în cel mai bun caz, se desfășoară cu numeroase sincope și dificultăți”, a mai spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a participat, luni, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române – Ediția 2019.