Cătălin Predoiu, la JAI: România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen / Nu este deloc corect să avem doar o integrare parțială

Publicat: 04 03. 2024, 13:58
Actualizat: 04 03. 2024, 13:59

This browser does not support the video element.

Ministrul român al Afacerilor Interne Cătălin Predoiu spune, înaintea reuniunii Consiliului JAI că „nu este deloc corect să continuăm să avem doar o integrare parțială în cadrul zonei Schengen”.

Predoiu precizează că România poate aduce mai multă stabilitate în spațiul Schengen.

Când vorbim despre Schengen, cred că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen, ar putea întări zona Schengen și nu este deloc corect să continuăm să avem doar o integrare parțială în cadrul zonei Schengen.

Ministrul de Interne precizează că aderarea cu frontierele aeriene și maritime sunt un prim pas, însă „acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an”.

Este adevărat că am făcut un pas important în decembrie anul trecut, intrând în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, dar cred că acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an. În ceea ce privește migrația, în ceea ce privește protecția frontierelor, România este un exemplu foarte bun și suntem pregătiți să contribuim cu expertiza noastră la întărirea întregii Uniuni Europene și a zonei Schengen, de asemenea.

Predoiu transmite că va lucra cu omologii din Austria pentru întărirea frontierelor și menționează punerea în aplicare a un proiect pilot, care a avut ca rezultat reducerea migrației ilegale spre zero. „Anul trecut, au fost înregistrate aproximativ 40 de cazuri de trecere ilegală a frontierei. Vom continua acest proiect pilot”, spune Predoiu.

Vom lucra în acest sens cu colegii și prietenii noștri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiți să cooperăm în ceea ce privește protecția frontierelor, migrația ilegală, și de asemenea, cooperarea polițienească. Ne descurcăm foarte bine în această privință și cred că acesta ar trebui să fie baza pentru deciziile care urmează.

La reuniunea din 4-5 martie, miniștrii vor face schimb de opinii despre starea generală a spațiului Schengen, zona europeană de liberă călătorie și evaluarea recent prezentată a legii UE de înființare a Frontex (regulamentul UE pentru paza de frontieră și paza de coastă).

CITEȘTE ȘI: