Câți bani au primit partidele de la stat. Marele câștigător al subvențiilor este PSD

Publicat: 14 01. 2015, 18:07

PSD rămâne pe primul loc în topul subvențiilor primite de partidele politice, cu suma de 183.171 de lei. Potrivit datelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanente (AEP), liberalii au primit de la stat 127.290 de lei.

Diferența destul de mare se observă la partidul clasat pe locul al treilea, PDL, care a primit o subvenție de 88.990 de lei, în timp ce pe locul al patrulea este PPDD, care a primit de la stat 76.969 de lei.

Partidul Conservator, care a primit o subvenție de doar 17.802 lei, ocupă locul cinci în clasamentul subvențiilor, iar pe poziția următoare se situează UDMR, cu 8.375 de lei.

Bani de la stat a primit și Forța Civică, doar 3.085 de lei, dar și PNȚCD, doar 1.542 de lei.

În total, informațiile furnizate de la AEP arată că statul a furnizat partidelor politice 507.228 de lei.

Potrivit legii 43/2003, partidele politice se finanțează din surse private (prin cotizații și donații) dar și din surse publice, prin subvenții de la stat. Banii vin din bugetul Secretariatului General al Guvernului și, potrivit articolului 1, alineatul 2, nu poate fi mai mare de 0,04% din venituri.

Partidele politice care au câștigat și locuri în Parlament primesc o subvenție proporțională cu numărul de mandate obținute la alegeri.

„Suma cuvenită pentru un mandat se stabilește prin împărțirea restului de două treimi din subvențiile de la bugetul de stat pentru partide politice la numărul total al parlamentarilor. Subvenția totală acordată de la bugetul de stat unui partid politic, după aceste operațiuni, nu poate depăși de 5 ori subvenția de bază”, se arată în legea 43/2003.

În cazul partidelor fără reprezentare în Parlament, dar care la alegeri au obținut cu maximum 1% sub pragul electoral, subvențiile sunt egale.

Articolul 10 al aceleiași legi spune că banii primiți din subvențiile de la stat pot fi cheltuiți doar pentru materialele pentru întreținerea sediilor, cheltuieli de personal și pentru presă, pentru activități cu caracter politic, telecomunicații, delegații în străinătate și investiții în imobile necesare activității.