CCR a amânat dezbaterea pe inițiativa USR de revizuire a constituției „Fără penali în funcții publice”

Publicat: 26 03. 2019, 11:48

Motivul este că judecătorii CCR vor să facă o analiză aprofundată asupra inițiativei înaintea pronunțării cu privire la constituționalitatea propunerii USR și dacă demersul cetățenesc respectă limitele Legii fundamentale, potrivit unor surse juridice.

Astfel, Curtea urmează să verifice în ședința din 9 aprilie dacă inițiativa cetățenească a USR îndeplinește condițiile tehnice, respectiv numărul de semnături.

În 21 septembrie2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Legat de această inițiativă a USR deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat, la începutul lunii februarie, că a fost depusă plângere la Parchetul General împotriva inițiativei „Fără penali în funcții publice” deoarece peste 500.000 de semnături au fost falsificate de USR.

În replică, USR a anunțat că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele Silviei Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaților și împotriva lui Georgică Tobă, șeful Departamentului Legislativ, pentru fals în acte, privind inițiativa „Fără penali”.