CCR a respins sesizarea președintelui Băsescu în privința legii referendumului. Cvorumul de 30%, validat de judecători

Publicat: 14 11. 2013, 15:36
Actualizat: 29 07. 2014, 18:31

Judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea făcută de președintele Traian Băsescu privind legea referendumului. Președintele susținea că este necesar un cvorum de 50% plus unu pentru validarea referendumului. Decizia CCR permite USL să organizeze un referendum pentru adoptarea noii Constituții simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, fiind necesar doar un cvorum de 30%.

După decizia de astăzi a Curții, șeful statului are la dispoziție 10 zile pentru a promulga legea.

Președintele Traian Băsescu a sesizat, în luna septembrie, Curtea Constituțională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conține prevederi care „înfrâng” principii constituționale legate de exercitarea suveranității de către popor.

Lege referendumului propusă de USL prin care pragul de prezență pentru validare scade la 30% a fost contestată prima dată la CCR de PDL. Curtea a decis că legea este constituțională, dar se poate aplica după un an de la intrarea în vigoare.

Parlamentul a pus în acord legea cu prevederile deciziei CCR, dar președintele Traian Băsescu a contestat-o și el la Curtea Constituțională.
Președintele susține, în sesizare, că stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituție deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranității prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorității cetățenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Potrivit prevederilor legii referendumului, rezultatul referendumului depinde de îndeplinirea cumulativă a două condiții: una referitoare la numărul minim de cetățeni care trebuie să participe la referendum pentru ca acesta să fie valabil și una privitoare la numărul de voturi valabil exprimate, care determină rezultatul referendumului. În acest sens, noua lege introduce, sub aspectul condițiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel puțin 30% și un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puțin 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Această soluție legislativă se regăsește în cazul referendumului privind revizuirea Constituției, al referendumului pentru demiterea Președintelui României, al referendumului cu privire la probleme de interes național și al referendumului local.

Astfel, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului dispune la Art. I pct. 1 că Art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, va avea următorul cuprins:
„Art. 5. – (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.