Ce a discutat ministrul interimar al Justiției cu șefii parchetelor și reprezentanții magistraților

Publicat: 15 02. 2017, 14:07
Actualizat: 27 03. 2019, 04:36

„Era absolut normal să am un dialog cu toți cei care au și în această perioadă și în general, un cuvânt greu de spus în bunul mers al justiției. Și am vorbit cu toți, inclusiv cu Uniunea Judecătorilor din România, cu reprezentanții magistraților”, a declarat ministrul interimar al Justiției.

Birchall a declarat că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, nu facultative, în contextul dezbaterilor publice pe marginea modificării Codurilor Penale.

„Dacă mă întrebați pe mine în calitate de om al dreptului, de jurist, dacă mă întrebați pe mine în calitate de cetățean al acestei țări, nu cred că este normal și nu este corect, nu așa am învățat eu la Drept, ca cineva să decidă ce decizie a Curții Constituționale este obligatorie și ce decizie a Curții Constituționale nu este obligatorie și din acest punct de vedere este absolut necesar să existe o dezbatere în cadrul societății românești despre aceste lucruri. Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, nu sunt facultative”, a conchis ministrul interimar al Justiției.

Ana Birchall a discutat marți cu procurorul șef al DIICOT și despre propunerile legislative dezbătute miercuri în Camera Deputaților și care vizează activitatea instituției.

„E normal să îi întreb dacă au probleme curente pe agendă. De exemplu, astăzi, în Camera Deputaților, a fost o primă lectură despre legile DIICOT-ului. Era normal să vorbesc cu procurorul șef al DIICOT despre aceste legi care sunt de activitate curentă a ministerului. Un dialog instituțional este un dialog instituțional”, a mai spus Birchall.

Birchall a fost chestionată și în legătură cu faptul că un procuror al Ministerului Public a fost dat afară din ședința Comisiei Juridice din Senat de președintele comisiei, social-democratul Șerban Nicolae.

„Eu nu o să pot să comentez activitatea din comisiile juridice. Eu chiar cred în separarea puterilor în stat. Ce se întâmplă în Parlament este exclusiv apanajul Parlamentului, iar ce se întâmplă în Guvern este exclusiv apanajul Guvernului. Guvernul răspunde în fața parlamentului, că așa este într-o democrație.