Ce drepturi au parlamentarii care fac grevă: indemnizație, diurnă, cazare și transport gratuite

Ce drepturi au parlamentarii care fac grevă: indemnizație, diurnă, cazare și transport gratuite
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 25/04/2012, 06:21

Cei 213 parlamentari ai opoziției care au intrat în protest parlamentar vor putea beneficia de toate drepturile bănești chiar dacă nu participă la ședințele Legislativului, indemnizația brută fiind de 6033 lei, la care se adaugă suma forfetară pentru birourile din teritoriu, de peste 9000 de lei, informează Mediafax.

Suma forfetară este egală cu valoarea unei indemnizații brute și jumătate, adică 9049 lei, iar dacă parlamentarii opoziției semnează și lista de prezență la plen, vor putea beneficia și de diurna de ședință, care este de 2% din indemnizație pentru cei care nu au domiciliul în București.

La acestea se adaugă decontarea cazării parlamentarilor care nu au domiciliul în București, a cheltuielilor de transport și a celor de telefonie.

Membri ai staff-ului Parlamentului au precizat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul protestului opoziției, „este vorba de o atitudine politică, ce nu poate fi sancționată”.

De altfel, drepturile bănești ale parlamentarilor protestatari au reprezentat un subiect dezbătut atât în tabără opoziției, cât și în cea puterii, dar și în departamentele de specialitate ale Camerei Deputaților. Inițial, unii susțineau că, în cazul în care nu participă la lucrările forului legislativ, parlamentarii PSD și ai PNL ar trebui să nu beneficieze de bani pentru cazarea la hotel și nici de alte drepturi bănești, în timp ce alții apreciau că aleșii USL pot beneficia în continuare de toate drepturile, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din Camera Deputaților.

Sursele citate au explicat că parlamentarii nu pot face grevă deoarece această formă de protest este prevăzută în legea conflictelor de muncă doar pentru angajați, iar deputații și senatorii au mandat reprezentativ.

Conform legii privind statutul deputaților și senatorilor, „participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputați și senatori o obligație legală, morală și regulamentară”.

Parlamentarii primesc, „pe durata exercitării mandatului de parlamentar”, o indemnizație lunară. „Indemnizația se primește de fiecare parlamentar de la data intrării în exercițiul mandatului, sub condiția validării, și până la data încetării mandatului”, mai prevede legea.

Actul normativ mai stabilește că, în scopul exercitării mandatului în circumscripțiile electorale, deputații și senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizație și jumătate brută. Chiria aferentă spațiilor, cheltuielile de întreținere, drepturile bănești ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaților și senatorilor și alte cheltuieli aferente exercitării mandatului se asigură din sumele forfetare alocate parlamentarilor.

Conform legii, „deputații și senatorii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în municipiul București, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară prevăzută pentru deputat sau senator”.

De asemenea, deputaților și senatorilor care nu au domiciliul în municipiul București li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, în cazul în care nu beneficiază de cazare gratuită, li se acordă, pe noapte, pe bază de declarație pe propria răspundere, 70% din tariful minim practicat de unitățile hoteliere și care este achitat unui deputat sau senator.

Parlamentarii mai beneficiază, pe perioada mandatului, de transport intern gratuit pe liniile aeriene interne, auto, fluviale și pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători, la clasa I. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimației de deputat sau de senator.

Deputații și senatorii beneficiază și de autoturism pentru deplasări în circumscripția electorală, necesar activităților legate de exercitarea mandatului. Deputații și senatorii care folosesc autoturismul proprietate personală pentru a se deplasa săptămânal din localitatea unde domiciliază la București și înapoi, cei care au domiciliul în București și se deplasează, cel mult o dată pe săptămână, în circumscripția electorală în care au fost aleși și înapoi, precum și cei care efectuează deplasări în țară, ca urmare a sarcinilor trasate de către președintele Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului, de birourile permanente ale celor două Camere, de comisiile permanente sau de către liderii grupurilor parlamentare, pentru activități legate de exercitarea mandatului, vor primi contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 km parcurși.

Cheltuielile efectuate de deputați și de senatori pentru taxe de poștă și telecomunicații interne, efectuate în exercitarea mandatului, se decontează până la limita valorică stabilită de Biroul permanent al Camerei, în funcție de prevederea bugetară.

Parlamentarii PSD, PNL și PC au decis, miercuri, să intre „în protest parlamentar pe perioadă nedeterminată”. Ei susțin că vor fi prezenți în Parlament, dar că nu vor participa la dezbaterile și voturile din comisii și din plen. De asemenea, conform lui Victor Ponta, parlamentarii opoziției vor dona sumele pe care le vor încasa în perioada protestului.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...