Cererea pentru începerea urmăririi penale a lui Vosganian, respinsă de senatorii juriști. Vosganian: „Senatul nu este un ghișeu care dă avize”

Publicat: 01 10. 2013, 15:52
Actualizat: 01 10. 2013, 18:20

Senatorii juriștii au respins cererea DIICOT pentru începerea urmăririi penale a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de complot și subminarea economiei naționale. Avizul comisiei juridice va ajunge ulterior în plenul Senatului.

Liberalii, alături PPDD și un social-democrat au votat împotriva cererii de urmărire penală, în timp ce trei senatori PSD și PDL s-au pronunțat pentru, iar reprezentantul UDMR a lipsit de la ședință. Potrivit pedelistului Alin Tișe, Toni Greblă este social-democratul care a votat pentru respingerea cererii DIICOT. În explicația senatorului PNL Cătălin Boboc,  scorul strâns, de 5-5, face ca plenul Senatului să decidă, de facto, dacă se dă liber la începerea urmăririi penale a lui Vosganian.

„Este pentru prima dată când unui senator i se acordă trei săptămâni pentru a-și organiza apărarea. Senatul nu este un detaliu procedural, ci face parte din procedură. În mod greșit se crede că Senatul dă doar un aviz și dacă e negativ împiedică actul justiției. Am pledat pentru faptul că tot ce am întreprins în 2008-2009 era responsabilitatea mea de ministru, care este obligat să rezolve problemele sociale și să slujească interesul de ansamblu al economiei. Am socotit că acest referat, care e un fel de rechizitoriu, este un gest de dispreț la adresa Senatului, care nu e un ghișeu care dă avize, este un for de decizie”, a declarat Vosganian, la finalul ședinței comisiei juridice.

DIICOT a cerut începerea urmăririi penale a ministrului Economiei și a vicepreședintelui PDL Adriean Videanu, ambii fiind acuzați de subminarea economiei naționale. Ulterior, Vosganian a publicat, pe blogul său, o serie de note prin care a cerut senatorilor să nu voteze începerea urmăririi penale.

„Având în vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absența oricăror indicii, oricât de slabe, privind vreo posibilă activitate infracțională a mea de complot și de subminare a economiei naționale, reaua-credință manifestată a procurorului de caz în distorsionarea grosolană a sensului clar al înscrisurilor, am onoarea să îi rog pe distinșii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot și pentru presupusa subminarea economiei naționale”, se arata în notele ministrului, publicate pe blogul său.