Cezar Preda, dat în judecată de Gabriela Firea pentru acuzațiile de plagiat în cazul soțului

Publicat: 28 05. 2016, 15:37

„Vreau să vă anunț că doamna Gabriela Vrânceanu Firea dă jurnaliștii în judecată prin intermediul meu. O fostă colegă de-a dumneavoastră ajunsă prin vot popular senator al României consideră că orice investigație jurnalistică îi aduce prejudicii de imagine extraordinară. Dacă ați ales calea de a mă da pe mine în judecată pentru că nu vreți să vă dați colegii în judecată, eu accept provocarea și ne judecăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL București, Cezar Preda.

Cezar Preda a afirmat că Gabriela Firea îi cere daune de 300.000 de euro și că a plătit o taxă de 3.000 de euro, indemnizația de senator pe mai multe luni, pentru a-l da în judecată.

Liberalul a explicat și motivele invocate de candidatul PSD la Primăria Capitalei. „Doamna Firea consideră că afirmațiile din presă precum plagiatul de doctorat al domnului Pandelică, Pandele, sunt o ofensă adusă domniei sale, precum și afacerile imobiliare și ale afaceri ale cuplului, pentru că sunt un cuplu, fiind căsătoriți și împart jumătate-jumătate responsabilitățile sunt tot o calomnie la adresa doamnei senator și candidat la Primăria Capitalei”, a mai spus Cezar Preda.

Purtătorul de cuvânt al PNL București a susținut că Firea va pierde procesul și se va prezenta în instanță cu documentele pe care le are la îndemână, fără a cita ca martor niciun jurnalist, însă atitudinea social-democratei arată „cât de goală” este.

„Aceasta este de fapt o atitudine care le spune bucureștenilor, jurnaliștilor, tuturor oamenilor cine este Gabriela Vrânceanu Firea Pandele. Va da în judecată și în stânga și în dreapta cerând cu nemiluita bani. Apropo, doamna Firea, așa credeți că se câștigă de ușor banii? Vorbiți cu soțul dumneavoastră și spuneți-i că nu se câștigă banii atât de ușor. Banii se câștigă greu. (…) Doamna Firea nu va avea limite să dea în judecată orice bucureștean, orice om care este împotriva atitudinii doamnie sale, a modului în care vorbește, în care se comportă. Ce să ne așteptăm de la un om care crede că rezolvă problemele dând în judecată jurnaliști. Eu personal am să mă duc în instanță și nu o să citez ca martor niciun jurnalist pentru că eu vă respect. Am să mă apăr singur cu documentele pe care le am la îndemână. Doamna Firea, ați arătat încă o dată cât de goală sunteți”, a spus Cezar Preda.

În context, Cezar Preda a afirmat că doar fostul lider PSD Adrian Năstase l-a mai dat în judecată pentru calomnie și a amintit de afirmațiile lui Firea din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014, atunci când aceasta a făcut afirmații controversate privind diaspora și a spus că familiile fără copii „nu sunt complete”. CNCD ar trebui să îi ia Gabrielei Firea 300.000 de euro și să îi îndrepte către familiile care nu au copii, a adăugat liberalul.

În citația primită de Cezar Preda se invocă faptul că „Legea 115-2015 articolul 71 alineatul 2 lite c) impune obligația probării eventualelor acuzații cu incidență penală sau morală aduse unui candidat”.

„Referitor la prejudiciul produs rugăm instanța să aprecieze importanța drepturilor fundamentale ale omului încălcate și gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite pentru a acorda reclamatei – victimă a încălcării acestor drepturi – despăgubirile solicitate cu titlu de daune morale. Prin faptele ilicite ale pârâtului, constând în calomnierea reclamatei și încălcarea dreptului la demnitate, onoare, reputație imagine și viață privată și de familie, ca urmare a publicării textului declarației de presă și preluarea acestuia de publicații de presă cu largă răspândire națională, reclamantei i s-a creat un prejudiciu moral care nu poate fi nici contestat, nici minimalizat. Reclamantei i-au fost afectate grav acele atribute ale persoanei care influențează relațiile sociale – onoarea reputația demnitatea, dreptul la propria imagine, drepotul la viață de familie, cauzându-i-se un prejudiciu important”, se arată în citația care i-a fost transmisă lui Cezar Preda.

„Chiar dacă afirmațiile pârâtului din 19.05 ar putea fi catalogate ca fiind supuse dezbaterii electorale vă rugăm să observați că nicio lege nu permite contracandidaților să facă afirmații care pot aduce atingere demnității persoanei”, se mai arată în document.

Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a calificat joi acuzațiile din presă privind plagiatul celui de-al doilea doctorat al soțului ei, Florentin Pandele, drept ”o nouă dezinformare marca PNL”, susținând că ”este ca și cum i-ai contesta unui jurnalist o lucrare despre media”.

”Este vorba de o nouă dezinformare marca PNL. Azi dimineață mă sunau foștii colegi din presă să-mi spună că un domn deputat PNL care candidează la Voluntari sună presa și roagă să fie mediatizat un articolaș de pe un site cu niște lucruri total neadevărate despre soțul meu. Eu v-am mai spus că vă pot da și numărul soțului, sunt lucruri total neadevărate, nu este real ce s-a scris acolo. Este exact ca și cum l-ai acuza pe un jurnalist că și-a plagiat o lucrare despre mass-media, exact așa și în acest articol. Soțul meu, așa cum știți, a finalizat studiile liceale militare, de asemenea Academia Navală de la Constanța, iar doctoratul la care se face referire este tot din această zonă. Nu este vorba despre altceva. Repet, este ca și cum i-ai contesta unui jurnalist o lucrare despre mass-media”, a declarat Firea.

Peste o treime din teza de doctorat în Științe Militare semnată de primarul orașului Voluntari, Florentin-Costel Pandele, și susținută la Universitatea Națională de Apărare (UNAp) în 2008 este copiată grosolan din alte surse, scrie PressOne.

Este vorba despre cel de-al doilea doctorat al lui Florentin Pandele, după cel obținut în noiembrie 2007 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Conducătorul de doctorat de la UNAp a fost generalul de brigadă prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, actualul director al Colegiului Național de Apărare și fost secretar de stat în Ministerul Apărării în mandatul lui Gabriel Oprea.

În teza cu titlul „România și noile provocări generate de integrarea europeană” există zeci de pagini copiate din alte lucrări sau preluate pur și simplu, fără ghilimele, din Strategia Națională de Securitate dată publicității în aprilie 2006, potrivit sursei citate.