CINE L-A ÎNFRUNTAT PE BĂSESCU. Cristian Boureanu: „Nu văd de ce ar trebui să se supere unii că l-aș fi lezat pe președinte. L-am întrebat dacă are numele premierului independent”

CINE L-A ÎNFRUNTAT PE BĂSESCU. Cristian Boureanu: „Nu văd de ce ar trebui să se supere unii că l-aș fi lezat pe președinte. L-am întrebat dacă are numele premierului independent
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 25/04/2012, 01:44

Deputatul Cristian Boureanu a explicat, miercuri, laInterviurileGândul, de ce l-a „înfruntat pe Traian Băsescu.

– Ați spus, marți, la întâlnirea cu președintele TraianBăsescu: „Am venit ca prostul la Biroul Permanent”. La ce v-ațireferit?

– Îmi mențin părerea. Am venit ca prostul fără să știu de lacolegii din BPN sau de la cei care au participat că a existat odiscuție despre demisia premierului. Ca vicepreședinte al PDL,consider că era normal măcar să știu de existența acestei discuții,mai ales că o mare parte din colegii de la prezidiu erau fiepreședinți de filială, fie vicepreședinți sau prim-vicepreședințiși știau de acest subiect. Noi discutam despre strategii, totușipartidul avea un singur lucru foarte important pe agendă: ce facemcu actualul premier.

– Și de ce i-ați reproșat acest lucru lui Băsescu? Eravina colegilor dvs. de partid.

– Reproșul nu a fost către președinte. Sunt uimit că toată lumeaascultă cu atenție ce ne spune președintele, că trebuie să existe odezbatere reală în PDL, că punctele vedere trebuie spuse deschis,dar unii se sperie când dezbaterea devine prea reală. Era vorba deun punct de vedere, nu neapărat de un reproș care se adresa tuturorcelor s-au ocupat de organizarea întâlnirii. Nu văd de ce ar trebuisă se supere unii că l-aș fi lezat pe președinte, pentru că nu eraun reproș direct adresat dânsului și putea o fi o simplăconstatare. Sper că nimeni dintre foști, actuali sau viitori liderinu se vor supăra dacă, odată pornite dezbaterile în partid, acesteas-ar putea să aducă la suprafață și lucruri care nu le sunt peplac.

– Colegul dvs. Nicușor Păduraru l-a criticat și el pe TraianBăsescu. Există în PDL un grup de revoltă față depreședinte?

– Sper să nu există diferență între vorbe și fapte când vorbimde restructurarea PDL și despre funcționarea instituțională apartidului. Am senzația că unii percep orice sugestie sau părere carevoltă. Eu am înțeles că suntem la acea întâlnire ca să discutămdeschis problemele din partid și să vedem soluțiile pentruredresarea partidului. Nu e vorba de revoltă, eu am indentificattrei variante și le-am pus pe tapet ca să putem lua cea mai bunădecizie.

Vicepremier tehnocrat peprobleme economice

– Care a fost opțiunea dvs: premier politic sauindependent?

– Sunt trei variante, prima este premierul independent. Aici auapărut patru nume public și a fost practic singura întrebare pecare am avut-o eu. Pur și simplu l-am întrebat dacă există numele.Teoria „premier independent” sună frumos, dar teoria „MugurIsărescu premier independent” s-ar putea să fie și mai interesantăși pentru țară, și pentru partid decât un alt independent. Amîntrebat dacă există numele și dacă poate fi făcut public.

– Și ce v-a răspuns?

– Nu am primit răspuns. S-a spus public că nu există o propunereoficială pentru un premier independent. A doua variantă este cea depăstrare a actualului premier și cred că sunt foarte mulți în PDLcare-l consideră pe Emil Boc capabil să conducă în continuareguvernul. Eu cred că este cel mai cinstit și cel mai corect premierpe care l-a avut România în ultimii 20 de ani și cel care și-a puscariera politică pe masă pentru reforma României. Am mai propus ovariantă: un tehnocrat, vicepremier pe probleme economice, care săaibă în subordine Ministerul Finanțelor și al Economiei, pentru căau existat la un moment dat premierului gestiunea economică.

„99 la sută dintreliderii locali și centrali nu se așteptau la o asemeneapropunere”

– Față de altă reuniuni, credeți că numărul denemulțumiți față de Traian Băsescu a fost mai mare?

– De data asta, mi se pare că președintele a fost cel care acerut partidului să-și asume clar răspunderea vizavi de opțiuniledin următoarea perioadă. Era normal să existe păreri diferite,pentru că asta a cerut președintele. Cei care spun că au existatpăreri diferite de ale președintelui nu fac decât să confirme căpreședintele a cerut o dezbatere și că PDL are poate pentru primadată curajul să discute deschis aceste opțiuni.

– Totuși, pentru prima oară PDL nu s-a mulat pe ceea cedorea Traian Băsescu: un premier independent.

– Decizia nu e luată și s-ar putea ca această variantă să fieadoptată. Însă există două motive pentru care acest lucru nu s-aîntâmplat în ultimele două zile: surpriza – 99 la sută dintreliderii locali și centrali nu se așteptau la o asemenea propunere -și timpul foarte scurt în care a apucat să fie explicată, susținutăși să fie prezentată cu avantaje pentru România și pentru partid. Oamânare a decizie s-ar putea să ducă la schimbări, așa cum s-arputea ca, după o analiză profundă în partid, să se meargă pe osoluție conservatoare cel puțin în ceea ce privește premierul.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Ion Țiriac a dat tunul anului! L-a vândut imediat. Miliardarul a dat lovitura
Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan