Ciolacu, după respingerea moțiunii de cenzură: Guvernul trebuie să dea dovadă acum de transparență / Despre implementarea rezultatelor referedumului: Așteptăm grupul de lucru de la Cotroceni

Publicat: 18 06. 2019, 19:18

„Moțiunea nu a reușit. Din punctul meu de vedere a fost o șansă unică pentru opoziție pentru că au reușit să se strângă toți. A fost cea mai strânsă moțiune, dar să ținem cont de voturile lejere față de așteptările opoziției. Eu recunosc în continuare greșelile făcute și sper să nu le mai facem. Aș enumera începând cu schimbarea Guvernului Grindeanu, schimbarea Guvernului Tudose. Ar fi fost total anormală acum schimbarea Guvernului Dăncilă. Din punctul meu de vedere, acum întreaga responsabilitate se mută la Guvern, la doamna prim-ministru, care trebuie să arate, prin Guvernul condus de dânsa, mult mai multă transparență, credibilitate și profesionalism”, a declarat Marcel Ciolacu, marți, la Parlament.

Întrebat dacă este nevoie de o remnaniere, Marcel Ciolacu a răspuns: „ Eu consider că da. Chiar mai mult, consider că este nevoie de o responsabilitate”.

Deputatul PSD a spus că ar fi de acord și cu o restructurare a Guvernului.

De asemenea, Marcel Ciolacu a afirmat că poziția Vioricăi Dăncilă, a PSD și a ALDE s-a întărit acum, odată cu respingerea moțiunii de cenzură.

Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

Din numărul total de parlamentari care este 465, au fost prezenți 350. Au fost exprimate 210 voturi dintre care voturi „pentru” 200, voturi „împotrivă” 7, abțineri 3. Pentru ca moțiunea să fie adoptată erau necesare 233 de voturi „pentru”.

Ciolacu, despre implementarea rezultatelor referedumului: Așteptăm grupul de lucru de la Cotroceni

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, referitor la comisia de lucru anunțată de premierul Viorica Dăncilă pentru implementarea rezultatelor referendumului la Parlament, că așteaptă grupul de lucru de la Cotroceni. El a mai spus că a fost constituită comisia pe cod electoral.

„Așteptăm grupul de lucru de la Cotroceni. Așa e corect și totuși președintele țării a creat acest grup de lucru la Cotroceni și mi se pare corect. Noi, în schimb, astăzi, am făcut comisia comună pe cod electoral în ceea ce privește votul din diaspora. În septembrie, această lege va trece, ca să nu se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat în diaspora, mai ales că este o necesitate și trebuie rezolvată”, a declarat, marți, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Birourile Permanente ale Parlamentului au aprobat, săptămâna trecută, înființarea unei comisii speciale pentru modificarea legislației privind votul din Diaspora, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu. Comisia are termen ca până la finalul lunii iunie să vină cu o propunere de modificare a legii.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiție, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

La referendumul de pe 26 mai, cetățenii au fost chemați să se pronunțe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Foto: Mediafax Foto / Ciprian Sterian