Cioloș: Avem nevoie să luăm măsuri clare și drastice în România în formarea doctorală

Publicat: 03 10. 2016, 12:53
Actualizat: 03 10. 2016, 16:00

„Pe partea de educație mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare și drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învățământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa și în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare și ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat și să trecem la o reevaluare a școlilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra școlilor doctorale, să facem o separare clară între școlile doctorale care produc știință și cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă”, a declarat Cioloș, la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”.

„Ceva nou nu înseamnă a traduce ceva ceea ce a fost produs în altă parte, ci a găsi idei noi, argumentate cu argumente științifice și a le pune într-o lucrare de doctorat”, a subliniat Cioloș.

„Aceasta trebuie să rămână una de elită, care să presupună un efort personal în munca de cercetare, una care să producă ceva nou. Când vorbim de plagiat nu o lege poate defini ce înseamnă plagiat, ci cei care lucrează în cercetare și care știu ce înseamnă a produce ceva nou și a face să avanseze știința. Pe asta trebuie să ne bazăm toate școlile doctorale, tot sistemul de cercetare”, a mai spus premierul.

La deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”, Dacian Cioloș a primit medalia „Iuliu Hațieganu” a Universității.

Totodată, conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a oferit flori studenților din anul întâi care au obținut cele mai mari note la concursul de admitere.

La ceremonia de deschidere au asistat studenți, cadre didactice ale UMF, printre cei prezenți numărându-se și fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu.