Cioloș, despre poliția de frontieră comună a UE: E un lucru foarte bun

Publicat: 18 12. 2015, 15:55

„Am asigurat că România este parte a soluției, este solidară, dar solidaritatea aceasta vine în anumite condiții și lucrurile pe care noi am insistat au fost în primul rând această capacitate a UE de a controla fluxul migrator. Am subliniat că pentru noi este important acest control la frontierele UE și pentru a ne asigura că spațiul Schengen continuă să rămână o realitate”, a spus premierul, la Bruxelles, într-o conferință de presă care a marcat încheierea Consiliului European de iarnă.

S-a discutat despre propunerea avansată de Comisie și care va fi discutată în Consiliul de miniștri, cea privind întărirea controlului la frontiera UE, un lucru foarte bun, pe care și România l-a susținut de mai multă vreme, inclusiv prin crearea unei noi structuri de pază de coastă și pază de frontieră, care ar veni să întârească ceea ce face Frontex astăzi„, a spus Cioloș.

Prim-ministrul a subliniat că poziția României rămâne neschimbată în privința dosarului Schengen și vrea ca măsurile de control impuse la granițele din interiorul spațiului Schengen sunt doar „măsuri temporare”. „România rămâne în continuare interesată de un spațiu Schengen care să fie funcțional”, a spus premierul.

Dacian Cioloș a prezentat și o parte a măsurilor discutate în cadrul Consiliului pe tema migrației, afirmând că liderii UE vor aproba, până în vară, un plan de reorganizare a actualului mecanism de control la frontierele externe ale Uniunii, Frontex.

În privința relocării migranțilior, Cioloș a spus că liderii UE au decis să aștepte să vadă rezultatele actualelor decizii, pentru ca abia apoi să schimbe, eventual, modul în care sunt relocați migranții.

„Este un pas important înainte, în acest proces de întărire a capacității UE de a controla fluxul migrator. Putem vorbi, și am subliniat-o și eu, de relocări, de cum facem aceste relocări, de tipul de mecanism, pe de o parte după ce demonstrăm că deciziile pe care le-am luat funcționează (…) și abia după ce avem această experiență putem discuta de alte mecanisme de relocare, eventual automate”, a spus acesta.

Nu în ultimul rând, Cioloș a spus că a subliniat în cadrul discuțiilor că obiectivul trebuie să fie controlul fluxului migrator, „altfel nu facem decât să luăm decizii pe termen scurt”, iar, din această perspectivă, trebuie urmărit și acordul cu Turcia și dacă autoritățile de la Ankara își respectă angajamentele. În această privința, Cioloș a afirmat că s-a observat deja o diminuare a fluxului dinspre Turcia, însă acesta a rămas la nivelul de aproximativ 4.000 persoane pe zi.