Cîțu: Premierul Tudose vrea să bage pumnul în gura pieței libere cu ajutorul BNR

Publicat: 30 12. 2017, 17:24
Actualizat: 07 05. 2018, 14:48

„Tudose vrea să bage pumnul în gura pieței libere cu ajutorul BNR. S-a supărat Tudose! De un an de zile partidul din care face parte a dat lovitură după lovitură economiei României. Mister Tudose însusi a dat fără milă”, a declarat vicepreședintele PNL Florin Cîțu, criticând introducerea supraaccizei, supraimpozitarea contractelor de muncă parțiale, introducerea TVA defalcat și banii „furați” din pilonul 2 de pensii pentru a acoperi gaura de la pilonul 1 și „multe altele”.

Florin Cîțu a afirmat că premierul a lovit „cel mai ticălos” prin discursul sau public.

„Tot ce era legat de sectorul privat era vinovat pentru orice problemă apărută în economie. Nu întelege de ce fac profit companiile private. Iar dacă fac, lui, un om care a lucrat toată viața la stat, i se pare că fac prea mult. Nu e singurul din PSD care ar interzice profitul”, a scris Cîțu.

Liberalul a afirmat că „în acest mediu ostil, piața a reacționat” prin creșterea dobânzilor, a prețurilor și prin deprecierea monedei naționale.

Florin Cîțu îi transmite premierului că nu este nevoie să facă presiuni asupra BNR.

„Nu este nevoie să faci presiuni asupra băncii centrale să intervină. Orice intervenție oricum nu poate decât să amâne inevitabilul. Pentru cultura ta generală, BNR răspunde în fața Parlamentului, pentru că așa cum spui este Banca Naționala a României, și nu în fața guvernului. Faptul că nu înțelegi cum funcționează acest sistem este încă un semnal pentru investitori și duce la creșterea dobânzilor”, a scris Cîțu.

Liberalul îi spune premierului să schimbe politica economică intervenționistă a PSD dacă nu este mulțumit că au crescut dobânzile, prețurile și se depreciază moneda națională.

„Mister Tudose, dacă nu-ți convine că au crescut dobânzile, prețurile și se depreciază moneda națională, atunci schimbă politica economică intervenționistă a PSD. Dereglementează, elimină din subvenții, corelează salariile cu productivitatea, simplifică codul fiscal, privatizează ce mai este de privatizat și abrogă ordonanța care permite numiri politice în conducerea companiilor de stat. Dar nu încerca să reglementezi prețurile. Este o prostie și o ticaloșie pentru care o să plătim toți”, a conchis Cîțu.

Premierul Mihai Tudose a declarat, sâmbătă, că în luna ianuarie va avea o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, afirmând că a primit o scrisoare din partea acestuia, căreia îi va da curs după ce va analiza rolul BNR din acest an fiscal.

„Eu vreau să închid acest an. Da, am primit o scrisoare de la domnia sa (de la Mugur Isărescu, guvernatorul BNR – n.r.). O să-i dau curs după ce se termină acest an. Să vedem cum închide sistemul bancar acest an fiscal, care a fost rolul Băncii Naționale a României, fiindcă, repet, este Banca Națională a României, nu a cuiva. Și pe baza acestor analize, tot în ianuarie, o să avem și o întâlnire și o să vă fac și public imediat concluziile. Fiindcă eu vă spun că m-am cam săturat ca niște oameni de pe acolo să tot arunce în aer cu tot felul de lucruri publice – și când îl întrebi, a vorbit în nume personal. Păi du-te, frate, acasă, dacă tot ești persoană fizică”, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3, întrebat dacă va avea o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.